Linkovi

U Somaliji napadnuta američka baza i konvoj evropskih snaga


Arhiva - Birci Al Šababa sede na kamionu dok patroliraju Mogadišom, Somalija 30. oktobra 2009. Al Šabab preuzeo je odgovornost za odvojene napade na bazu SAD i konvoj evropskih snaga 30. septembra 2019.
Arhiva - Birci Al Šababa sede na kamionu dok patroliraju Mogadišom, Somalija 30. oktobra 2009. Al Šabab preuzeo je odgovornost za odvojene napade na bazu SAD i konvoj evropskih snaga 30. septembra 2019.

Vojna bazu SAD u somalijskom gradu Baledoglu i evropski vojni konvoj u glavnom gradu Somalije napadnuti su u ponedeljak, javili su svedoci i pripadnici bezbednosnih snaga.

Ministarstvo odbrane Italije saopštilo je da je italijanski vojni konvoj pogođen eksplozijom. Za sada nije javljeno da ima povređenih, kaže se u saopštenju.

Izveštač Rojtersa video je teško oštećena oklopna vozila koje se kretalo pod malom italijanskom zastavom u glavnom gradu Mogadišu. Još nije poznato da li je u napadu bilo žrtava.

Takođe u ponedeljak ujutro, usledio je napad bombama i lakim oružjem na bazu američkih specijalnih jedinica, izjavio je Rojtersu izvor u bezbednosnim snagama.

Somalijska policija kaže da su dva automobila bombe ciljali bazu, u kojoj su smeštene somalijske specijalne jedinice, specijalne jedinice SAD i mirovne trupe iz Ugande.

"Dva bombaša samoubice iz regiona Srednjeg Šabela pokušali su da napadnu aerodrom u Balidoglu, ali su se detonirali ispred ulaza u aerodrom", rekao je Rojtersu policijski major Abdulahi Nur.

Nakon ekspolozija usledila je razmena vatre iz ličnog naoružanja, rekli su bezbednosni izvori za Rojters. Napad je bio ciljan na američke snage u bazi, rekao je.

Baza u Balidoglu nalazi se u regionu Donji Šabel, oko 100 kilometara zapadno od Mogadiša.

Pobunjenička grupa povezana sa Al Kaidom, Al Šabab, preuzela je odgovornost za napad.

"U rano jutro u ponedeljak, elitna jedinica vojnika Harakat Al Šabab Mudžahedinske brigade mučenika započela je smeo napad na vojnu bazu SAD", kaže se u saopštenju za javnost te grupe.

"Nakon proboja u prostor teško utvrđene baze, mudžahedini (sveti raniti) napali su vojni kompleks i započeli intenzivnu razmenu vatre sa krstašima".

Al Šabab se bori da zbaci slabašnu somalijsku vladu, koju podržavaju UN, i uvedu svoju rigoroznu verziju islamskog zakona. Somalija grca u građanskom ratu od 1991, kada su gospodari rata zbacili diktatora, da bi se zatim okomili jedni na druge.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG