Linkovi

Raste broj žrtava napada na hotel u Somaliji


Snage bezbednosti vrše uviđaj ispred hotela Elit u Mogadišu, 17. avgusta 2020.

Broj poginulih posle napada i višečasovne opsade hotela na popularnoj plaži Lido u Mogadišu u Somaliji porastao je na najmanje 15. Militantna grupa al-Šabab preuzela je odgovornost za napad.

Zvaničnici i očevici za somalijski servis Glasa Amerike da je automobil-bomba eksplodirao ispred hotela Elit u 6 popodne. Nekoliko sati kasnije četvorica naoružanih napadača upala su u hotel.

Hotelski čuvari pokušavali su da odbiju napad dok pripadnici snaga bezbednosni nisu, ubrzo posle početka napada, stigli na lice mesta.

Ismail Muktar, portparol Ministarstva informisanja, kaže da su sva četvorica napadača koja su upala u hotel - ubijena.

Radnici hitne pomoći nose Somalijku, povređenu u eksploziji automobila bombe kada je probijena kapija na ulazu u hotel Elit u Mogadišu, 16. avgusta 2020.
Radnici hitne pomoći nose Somalijku, povređenu u eksploziji automobila bombe kada je probijena kapija na ulazu u hotel Elit u Mogadišu, 16. avgusta 2020.

Vojnici su spasili više od 200 ljudi iz hotela, među kojima je vlasnik Abdulahi Mohamed Nur, član skupštine i bivši ministar. Najmanje 18 osoba je povređeno.

Šef somalijskog udruženja novinara, Mohamed Ibrahim Moalimu bio je među očevicima koji su sedeli ispred hotela kada je došlo do eksplozije.

Ispričao je za somalijski servis Glasa Amerike da je, 15 minuta pre početka napada, stigao u hotel sa svojim prijateljem Abdirazakom Abdijem Abdulahijem, zaposlenim u državnoj radio stanici. Ekstremisti su ubili Abdulahija, kaže Moalimu.

Al-Šabab je organizacija povezana sa Al Kaidom koja vrši napade u Somaliji a meta su civilne i vladine institucije. Grupa je izgubila kontrolu nad skoro svim velikim gradovima odakle su je potisnule snage somalijske vlade i Afričke unije, ali i dalje kontroliše velike ruralne delove zemlje i ima kapacitet za sprovođenje smrtonosnih napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG