Linkovi

Pentagon: U američkom vazdušnom udaru u Somaliji ubijeno 35 terorista


Arhiva - Naoružani pripadnici Al Šababa patroliraju u Mogadišu, Somalija, 29. juna 2009.
Arhiva - Naoružani pripadnici Al Šababa patroliraju u Mogadišu, Somalija, 29. juna 2009.

Snage SAD izvele su vazdušni udar u Somaliji i ubile 35 militanata Al Šababa, saopštili su zvaničnici u ponedeljak, što je poslednji napad u seriji udara protiv saradnika Al Kaide.

Napad u nedelju dogodio se u oblasti Hiran, u centralnoj Somaliji, i ciljao je naoružane pripadnike Šababa, "dok su se prevozili između lokacija u ruralnoj oblasti" i pokušavali da "nagomilaju svoje snage", kaže se u saopštenju Afričke komande Vojske SAD.

"Ovoga puta, procenjuje se da je u napadu ubijeno 35 terorista", kaže se u saopštenju.

Iako Vojska to nije navela, napadi poput ovog u Somaliji tipično se izvode naoružanim dronovima.

Pentagon je pojačao učestalost napada u Somaliji tokom poslednjih godina, delimično zbog toga što je predsednik Donald Tramp olabavio ograničenja po pitanju toga kada vojska SAD može da izvede napade protiv osumnjičenih terorista.

Trupe Afričke unije isterale su borce Al Šababa su iz glavnog grada Somalije 2011. i zatim iz drugih gradova.

Međutim, islamisti i dalje drže veliki deo ruralne teritorije. Oni regularno izvode napade vatrenim oružjem i bombaške napade na vladine, vojne i civilne ciljeve u Mogadišu, ili iz zasede napadaju vojne konvoje i ispostave.

U jednom od vazdušnih udara prošlog meseca, prema saopštenju Afričke komande Vojske SAD ubijeno je 52 somalijskih militanata.

U decembru, Vojska SAD saopštila je da je ubila 62 militanta Al Šababa tokom šest vazdušnih udara u zemlji na rogu Afrike.

Ali, komandant Afričke komande general Tomas Valhauser ovog meseca rekao je američkim zakonodavcima da se Al Šabab neće zaustaviti samo vazdušnim udarima, pozivajući somalijsku vojsku da preuzme više odgovornosti u borbi.

XS
SM
MD
LG