Linkovi

UN: 10,000 dece ubijeno i osakaćeno u konfliktima širom sveta 2017.


Arhiva - Um Josef i njena deca u bolnici u Irbilu nakon što su teško povređena u minobacačkom napadu isred svoje kuće u Mosulu, Irak, 15. januara 2017.
Arhiva - Um Josef i njena deca u bolnici u Irbilu nakon što su teško povređena u minobacačkom napadu isred svoje kuće u Mosulu, Irak, 15. januara 2017.

Više od 10.000 dece ubijeno je ili osakaćeno prošle godine u oružanim sukobima širom sveta, kaže se u izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom ove nedelje.

Prijavljeno je više od 21.000 slučajeva "teškog kršenja" prava dece u 2017, što je veliki porast u odnosu na godinu pre, stoji u godišnjem izveštaju​ Deca i oružani sukob koji je objavljen u sredu.

"Uprkos nekom napretku, nivo kršenja ostaje neprihvatljiv", reao Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonija Gutereša.

Izveštaj pokriva preko 20 zemalja, uključujući i tačke konflikta poput Jemena, Sirije i Avganistana.

Prema izveštaju:

— Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija odgovorna je za najmanje polovinu od 1.300 slučajeva smrti dece u Jemenu. Takođe je odgovorna za ranjavanje više od 300 dece.

— Nigerija i Irak zatvorili su 2.200, odnosno 1.000 dece, zbog sumnji da su njihovi roditelji povezani sa terorističkim grupama.

— Ekstremisti Al-Šabab u Somaliji oteli su više od 1.600 dece kako bi ih koristili kao vojnike ili kao seksualno roblje.

— U Južnom Sudanu, više od 1.200 dece regrutovano je u vojsku.

— U Jemenu postoji više od 840 slučajeva kada su dečaci mlađi od 11 godina regrutovani i upotrebljeni kao vojnici.

"Poenta je, ta deca ne bi trebalo da budu tretirana kao manje dobro; oni zaslužuju da uživaju ista prava kao deca koja žive živote barem smisleno i da im bude data šansa za oporavak", rekla je Virždinija Gampa, specijalna predstavnica UN za Decu i oružane sukobe.

Gamba kaže da su krize u Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Repubilici Kongo, Mjanmaru, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu glavni razlozi za "ozbiljno povećanje" nasilja, o kom govori izveštaj.

XS
SM
MD
LG