Linkovi

"SAD ostaju odan saveznik baltičkih zemalja"


Predsednik Tramp na konferenciji za novinare sa predsednicima Estonije, Litvanije i Letonije u Istočnoj sobi Bele kuće
Predsednik Tramp na konferenciji za novinare sa predsednicima Estonije, Litvanije i Letonije u Istočnoj sobi Bele kuće

Na današnjem sastanku sa liderima tri baltičke zemlje - Estonije, Letonije i Litvanije, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ostaje odan prijatelj tih zemalja, ali se ponovo založio i da članice NATO-a povećaju svoj doprinos budžetu 29-članog odbrambenog saveza.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući američki predsednik je rekao da baliitčke zemlje mogu da budu uverene da SAD ostaju “snažan, ponosan i lojalan prijatelj svojih saveznika".

Tramp je pohvalio tri članice NATO-a zbog toga što su povećale vojne budžete svojih zemalja kao i finansijsku podršku NATO-u.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte je istaklaje da Član 5 Severnoatlantskog ugovora ostaje "nenarušiv za sve nas”, dok je predsednica Estonije Kersti Kaljulaid nazvala baltičke zemlje "osovinom dobrog".

Prethodno je Bela kuća saopštila da će američki predsednik Donald Tramp i lideri baltičkih zemalja razgovarati o tome kako da pojačaju bezbednosnu, ekonomsku, trgovinsku, energetsku i kulturnu saradnju.

Od ruske aneksije Krima 2014., Estonija, Letonija i Litvanija su sve više zabrinute zbog vojnih akcija Moskve. Zbog toga su povisile svoja izdvajanja za odbranu računajući na to da će ih NATO odbraniti u slučaju da Rusija krene u akciju.

Predsednik Letonije Rajmons Vejonis rekao je ranije da od Vašingtona očekuje da se posveti bezbednosti tog regiona.

“Planirano je da se usvoji deklaracija od koje očekujemo veoma snažnu političku poruku – da SAD snažno podržavaju region Baltika i nezavisnost zemalja u toj oblasti”.

Samit SAD i baltičkih zemalja održava se u vreme povišenih tenzija između zapada i Rusije.

Prošle nedelje, SAD i još nekoliko desetina zemalja proterale su više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u kojoj je otrovan bivši ruski špijun - za šta London krivi Moskvu. Rusija je odgovorila tako što je iz zemlje proterala 150 stranih diplomata, među kojima je 60 Amerikanaca.

SAD i baltičke zemlje, takođe, optužuju Rusiju za izvođenje sajber napada i širenje lažnih vesti i propagande na internetu, sa ciljem da se meša u političke sisteme evropskih zemalja i preokrene javno mnjenje u svoju korist.

Rusija je takođe nedavno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu Sarmat. Letonsko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je zabrinuto zbog najavljenih vežbi Rusije u Baltičkom moru između 4. i 6. aprila.

XS
SM
MD
LG