Linkovi

Zvaničnik SAD: Tramp će biti čvrst prema Rusiji na samitu


Arhiva - Predsednik SAD, Donald Tramp, i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraju tokom zajedničke foto sesije na samitu APEC-a u Dangangu, Vijetnam, 11. novembra 2017. godine.
Arhiva - Predsednik SAD, Donald Tramp, i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraju tokom zajedničke foto sesije na samitu APEC-a u Dangangu, Vijetnam, 11. novembra 2017. godine.

Zvaničnici SAD pokušavaju da uvere zapadni blok da će predsednik Donald Tramp ojačati američku rešenost da se suprotstavi Moskvi tokom predstojećeg samita NATO-a i njegovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Lideri NATO trebalo bi da se slože se na samitu da ojačaju kapacitete odvraćanja i odbrane posebno u odnosu na ruske napore da podeli naše demokratske nacije i njeno kršenje Pakta o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF)", rekla je izveštačima iz Bele kuće stalna predstavnica SAD u NATO Kej Hačison, na konferenciji sazvanoj u četvrtak.

Napomene su usledile u jeku zabrinutosti zbog pitanja Trampove predanosti Alijansi, koja je bila temelj liberalnog sveta, predvođenog Amerikom, posle Drugog svetskog rata, još otkako je stvorena 1949.

Nedavno, Tramp je poslao oštre reči u pismima liderima nekolicine NATO saveznika, uključujući Belgiju, Kanadu, Nemačku i Norvešku, upozoravaući ih na američko nestrpljenje zbog njihovog neuspeha da izađu u susret ciljevima u vezi sa troškovima za odbranu.

Na političkom mitingu u državi Montana u četvrtak, Tramp je rekao okupljenoj masi da je otvoreno rekao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel:

"Ne znam koliko zaštite dobijamo štiteći vas".

Predsednik je dodao da će sledeće nedelje reći NATO članicama da moraju da počnu da plaćaju svoje račune.

NATO samit

Hačisonova umanjuje značaj predsednikovih pretnji.

"Šesnaest naših saveznika su na putu da izađu u susret zahtevima da troše dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu", rekla je ambasadorka Hačison, ukazujući da svaki saveznik povećava troškove za odbranu, ali takođe primećuje:

"Mi moramo da uradimo više".

Neposredni prethodnik Hačinson u Briselu, penzionisani armijski general Daglas Lut kaže za Glas Amerike:

"Postoji samo jedan veliki paket za bilo koji NATO samit - jedinstvo i solidarnost između 29 saveznika. Verujem sudu ambasadorke Hačison, ali takođe znam da su saveznici zabrinuti zbog prethodnih iskustava".

Lut, viši saradnik Projekta za buduće diplomatije na Belfer centru Harvard Kenedi škole, izražava nadu da Tramp "bira da vidi čašu do pola punom, sa saveznicima koji okreću novi list trošenja za odbranu".

Jedna stvar koja nije za razmatranje, naglašava Hačison, jeste smanjenje broja od 32.000 trupa stacioniranih u Nemačkoj.

Arhiva - Ambasador SAD u NATO, Kej Baili Hačison razgovara sa novinarima pred sastanaka ministara odbrane NATO zemalja u sedištu Alijanse u Briselu, Belgija, 13. febraura 2018.
Arhiva - Ambasador SAD u NATO, Kej Baili Hačison razgovara sa novinarima pred sastanaka ministara odbrane NATO zemalja u sedištu Alijanse u Briselu, Belgija, 13. febraura 2018.

"Nisam čula ništa što se tiče toga", rekla je Hačison, iako su zvaničnici SAD potvrdili da Sekretarijat za odbranu razmatra cenu premeštanja američkih snaga u Nemačkoj, što je akcija koju opisuju kao rutinsku i koju nije naredio predsednik.

Tramp, u nekoliko prilika, snažno je doveo u pitanje američku ulogu u NATO-u.

U kombinaciji sa nedavnim tenzijama između Trampa i drugih lidera Grupe 7 tokom samita u Kanadi, raskol između NATO lidera sledeće nedelje, smatraju oni koji su zabrinuti, da bi mogao da koristi Putinu, koji treba da se sastane sa Trampom u Helsinkiju, 16. jula.

"Prioritet ovog predsednika je da čuva američke ljude i američke interese, uključujući i one od naših saveznika i partnera", rekao je ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman pred samit Tramp-Putin.

"Ulazimo sa otvorenim očima, ali mir je uvek vredan truda".​

Sastanak Tramp - Putin

Hantsman, razgovarajući sa reporterima zajedmo sa Hačisonovom na koferencijskom pozivu, dodao je da je Helsinški samit "naglašen". Takođe je rekao da bi mogao rezultirati "konrektnim sporazumom" o ključnim pitanjia, koje nije specifikovao.

Cela kategorija ruskog oružja koja krši kontrolu "biće značajna na agendi" i "mi ćemo ih držati odgovornima za to", rekao je Hantsman.

Arhiva - Ambasdor SAD u Rusiji, Džon Hantsman, tokom konferencije za novinare koju drži savetnik SAD za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, u Moskvi, 27. juna 2018.
Arhiva - Ambasdor SAD u Rusiji, Džon Hantsman, tokom konferencije za novinare koju drži savetnik SAD za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, u Moskvi, 27. juna 2018.

Takođe je moguće, kaže Hantsman, da će dvojica lidera diskutovati o novom sporazumu o kontroli strateškog ofanzivnog oružja. Postojeći takav sporazum, poznat kao New START (Strategic Arms Reduction Treaty - Sporazum o smanjenju strateškog oružja), očekuje se da traje do 2021.

Sastanak jedan-na-jedan između Trampa i Putina odmah će biti praćen proširenim diskusijama koji je uklučivati njihove visoke zvaničnike, a zatim i radnim ručkom, kažu zvaničnici SAD.

Postojaće značajno analiziranje Trampove retorike tokom razgovora koji se tiču ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016.

Glavne obaveštajne agencije Sjedinjenih Država jasno su izjavile da se Moskva mešala u izbore, tražeći korist za Trampa i podrivajući protivnicu, bivšu državnu sekretarku i kandidatkinju Demokratske stranke, Hilari Klinton.

Hansman je insistirao u četvrtak da će se Tramp obratiti po tom pitanju Putinu 16. jula.

"Lopta je u ruskom dvorištu i administracija će nastaviti da smatra Rusijom odgovornom za štetne aktivnosti", rekao je ambasador novinarima.

Na mitingu u Montani, predsednik je rekao da je važno složiti se sa Rusijom i Kinom i predvideo je miran susret sa Putinom.

"Putin je dobar, on je sasvim dobar", rekao je Tramp.

"Biću pripremljen".

Posle NATO samita i pre svojih razgovora sa Putinom, Tramp će posetiti Englesku i Škotsku. Očekuje se da će se odvojeno sastati sa britanskom premijerkom Terezom Mej i kraljicom Elizabetom II.

Očekuje se da će predsednik SAD, na svakoj stanici svoje posete Ujedinjenom Kraljevstvu, biti dočekan masovnim organizovanim protestima.

XS
SM
MD
LG