Linkovi

Dogovoreno skoro održavanje samita Tramp - Putin


Ruski predsednik Vladimir Putin rukuje se sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, Kremlj, 27. jun 2018.
Ruski predsednik Vladimir Putin rukuje se sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, Kremlj, 27. jun 2018.

Vašington i Moskva postigli su dogovor o skorom održavanju samita predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji se u sredu u Moskvi sastao sa Putinom, rekao je da je direktan kontakt američkog i ruskog lidera u američkom nacionalnom interesu i najavio da će Tramp pokrenuti "niz pitanja" na predstojećem samitu.

Bolton je ocenio da sastanak Trampa i Putina nije "ništa neuobičajno" i da su se mnogi evropski lideri sastali sa ruskim predsednikom. Istakao je i da će se američki državni sekretar Majk Pompeo i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov verovatno sastati pre samita predsednika SAD i Rusije na kojem bi, kako je naveo, moglo biti raspravljano i o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore.

Poručio je međutim da sastanak dvojice lidera ne dokazuje da je Trampova predsednička kampanja bila u dosluhu sa Rusijom. Takođe je rekao da je američki stav da bi sankcije protiv Rusije trebalo da ostanu na snazi i da Vašington neće priznati rusku aneksiju Krima.

Spoljnopolitički savetnik Kremlja Juri Ušakov prethodno je rekao da će samit biti održan u trećoj zemlji koja odgovara obema stranama i da je za pripreme potrebno nekoliko nedelja. Najavio je da će vreme i mesto sastanka biti objavljeni u četvrtak, da će Putin i Tramp verovatno razgovarati nekoliko sati i održati zajedničku konferenciju za novinare.

"Taj sastanak se dugo planira i od ogromne je važnosti za Rusiju i Ameriku, ali i celu međunarodnu situaciju. Mislim da će to biti glavni međunarodni događaj leta", rekao je Ušakov novinarima posle susreta Putina sa Boltonom.

Ušakov je pomenuo i moguće usvajanje deklaracije o poboljšanju američko - ruskih odnosa i o međunarodnoj bezbednosti.

Ruski predsednik rekao je Boltonu da njegova poseta Moskvi povećava šanse za obnovu odnosa Rusije i Sjedinjenih Država, za koje je ocenio da "nisu najbolji".

Američki zvaničnik poručio je da se nada da će tokom njegove jednodnevne posete biti pripremljen teren za prvi samit Trampa i Putina.

Tramp je čestitao Putinu telefonom u martu, nakon što je ruski lider osvojio reizbor i rekao mu da će se njih dvojica sastati uskoro. Međutim, Rusi su se od onda žalili na poteškoće zakazivanja takvog sastanka.

Odnosi između Vašingtona i Mosvke na najnižem su nivou od Hladnog rata. Razlike postoje po pitanju Sirije, Ukrajine i ruskog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016, kao i optužbi da je Moskva odgovorna za trovanje bivšeg ruskog špijuna u Britaniji u martu.

Očekivanja od ishoda samita Putin-Tramp zbog toga su niska, uprkos tome što je Tramp rekao pre nego što je izabran da želi da unapredi odnose SAD i Rusije i što su dvojica ljudi povremeno davali pozitivne izjave jedan o drugom.

Nejasni detalji

Očekuje se da će se sastanak održati negde u drugoj polovini jula, nakon što Tramp bude prisustovao samitu NATO-a u Briselu i nakon posete Britaniji. Nekjasno je gde će biti održan, a kao moguće lokacije pominju se Beč i Helsinki.

Američki državni sekretar Majk Pomeo rekao je prošlog vikenda da očekuje da Boltonova poseta Moskvi vodi samitu "u ne tako dalekoj budućnosti". On je rekao da Vašington "pokušava da utvrdi oblasti od zajedničkog interesa, ali da će štititi američki interes tamo gde to nije slučaj".

Ovakav samit, ukoliko se održi, mogao bi verovatno da iziritira delove Zapada, gde zemlje poput Britanije žele da izoluju Putina. Takođe bi mogao da bude loše prihvaćen kod Trampovih stranih i domaćih kritičara, koji dovode u pitanje predanost NATO-u i brinu zbog njegove želje da obnovi veze sa Rusijom, čak iako Vašington nastavlja da steže sankcije prema Moskvi.

Sjedinjene Države uvele su sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine i zbog podrške proruskim ustanicima u istočnoj Ukrajini. Naredne sankcije uvedene su kao kazna Moskrvi za ono što je Vašington nazvao malignim ponašanjem i mešanjem u američku politiku, što je nešto što Rusija poriče.

Neki Trampovi kritičari tvrde da Rusija nije značajno promenila svoje ponašanje od 2014. i da joj zato ne bi trebalo davati prestiž, koji bi samit mogao da joj obezbedi.

XS
SM
MD
LG