Linkovi

EU i SAD produžile sankcije protiv Rusije


Arhova - Ljudi prolaze pored menjačnice koja pokazuje kursnu listu u Moskvi, Rusija, 10. aprila 2018.

Evropski lideri složili su se da produže sankcije protiv Rusije zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim iz 2014. godine. Lideri EU rekli su u zajedinčkoj izjavi u petak da su sankcije produžene za još šest meseci.

Odluka je doneta na samitu lidera u Briselu, nakon što su imali "vrlo kratku diskusiju" o Ukrajini, rekao je anonimni izvor za francusku novinsku agenciju AFP.

Sjedinjene Države, istovremeno, takođe drže na snazi sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima.

Obaveštajna zajednica SAD takođe je zaključila da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD 2016, kako bi pomogla Trampu da osvoji Belu kuću i specijalni tužilac Robert Miler već je podigao optužnice protiv ruskih pojedinaca i entiteta u šemi za uticaj na izbore.

U međuvremenu, nakom što su obelodanjeni mesto i vreme samita predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina, lider SAD nastavio je da odbacuje navde da se Moskva mešala u njegov izbor 2016.

Tramp je dugo osporavao istragu specijalnog tužioca Roberta Milera o povezanosti Trampove kampanje sa Rusijom kao "lov na veštice", a u novom komentaru na Tviteru sugerisao je da prihvata ruska negiranja umešanosti.

Trampovo stajalište odudara od komentara državnog sekretara Majka Pompea od srede, u kome on kaže da kada se Tramp i Putin budu sreli, Tramp će svakako upozoriti ruskog lider da je "potpuno neprihvatljivo" da se mešaju u izbore u SAD.

Razgovori zakazani za 16. jui između dvojice lidera u Helsinkiju, biće prvi potpun susret, nakon prethodnih kratkih susreta na međunarodnim okupljanjima. Događa se usred komplikovanog trenutka u odnosima Vašingtona i Moskve.

Ali, kako je samit najavljen, Tramp se u seriji tvitova ustremio na Milera i njegovu 13-omesečnu istragu, rekavši u jednom od njih: "Nije bilo dosluha i nije bilo opstrukcije dosluha koga nije bilo".

Bela kuća saopštila je da će Tramp i Putin diskutovati o "širokom spektaru nacionalnih bezbednosnih tema". Kremlj je saopštio da će dvojica lidera razgovarati o "trenutnom stanju i izgledima za razvoj rusko-američkih odnosa".

Samit Tramp-Putin dolazi nakon što će lider SAD prisustovati samitu NATO-a, 11. i 12. jula u Briselu, i imati sastanak sa britanskom premijerkom Terezom Mej i kraljicom Elizabetom 13. jula u Londonu.

Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donalda Tramp razgovaraju pošto su stigli na grupnu foto sesiju tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Danangu, Vijetnam, 11. novembra 2017.
Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Donalda Tramp razgovaraju pošto su stigli na grupnu foto sesiju tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Danangu, Vijetnam, 11. novembra 2017.

Uprkos sankcijama protiv Rusije, Tramp je, čak i uprkos protivljenju zapadnih saveznika, pokazao sklonost ka postizanju boljih odnosa sa Putinom. Sugerisao je ranije ovog meseca, da Rusija treba da bude ponovo primljena u G7, grupu lidera nekih od najvećih svetskih ekonomija, nakon što je Moskva suspendovana iz grupe kada je anektirala Krim.

Tramp je rekao u sredu da "slaganje sa Rusijom, i sa Kinom, i sa svima je vrlo dobra stvar". Tramp je rekao da će on i Putin raspravljati o Siriji, Ukrajini i "mnogim drugim temama".

Nakon što su odnosi između dve zemlje zahladili, usledila su sasecanja u diplomatskim predstavništvima.

Pre nego što je Tramp preuzeo vlast, bivši američki predsednik Barak Obama naredio je proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva ruska rekreativna centra u SAD, kao odgovor na mešanje u izbore. U akciji milo-za-drago sredinom 2017, Rusija je naredila Sjedinjenim Državama da udalje 755 članova svog osoblja iz ambasade i konzulata u Rusiji.

Pre tri meseca, SAD su izbacile 60 ruskih zvaničnika iz SAD i naredile zatvaranje konzulata Rusije u zapadnom gradu Sijetlu, kao odrgovor na rusko trovanje bivšeg špijuna Moskve, Sergeja Skripala, i njegove ćerke Julije u britanskom gradu Selisberiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG