Linkovi

Tramp ponovo napao G7 na Tviteru


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp ponovo je napao američke trgovinske partnere na Tviteru i istakao da SAD više neće tolerisati ono što je nazvao „trgovinskom zloupotrebom“.

„Ne možemo dozvoliti da nas naši prijatelji, ili neprijatelji iskorišćavaju kada je reč o trgovini. Moramo staviti američke radnike na prvo mesto!“, napisao je Tramp.

To je samo nastavilo niz poruka u kojima je predsednik tvrdio da SAD plaćaju skoro ceo trošak NATO-a, do toga da ih saveznice zloupotrebljavaju u trgovini.

Zašto bih ja, kao predsednik SAD, dozvolio zemljama da nastave da ostvaruju velike trgovinske suficite, što čine već decenijama, kada naši farmeri, radnici I poreski obveznici za to plaćaju nepoštenu I visoku cenu? Nije fer prema ljudima u Americi”, tvitovao je Tramp. “Štitimo Evropu (što je dobro) I imamo velike finansijske gubitke, da bismo pretrpeli teške trgovinske udarce. Stvari se menjaju!”, napisao je Tramp.

Donald Tramp je tvitovao iz Singapura gde 12. juna treba da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Samit G7 u Kanadi napustio je ranije zbog tog sastanka. Na samitu se Tramp sukobio sa saveznicima, a potom svojim saradnicima dao instrukcije da ne potpišu zajedničko saopštenje G7 na kraju samita, uz optužbe da je domaćin – Džastin Trudo, veoma “nepošten i slab”.

EU je saopštila da podržava i kanadskog premijera i da stoji iza zajedničkog saopštenja o ekonomskim ciljevima i drugim pitanjima o kojima se razgovaralo.

XS
SM
MD
LG