Linkovi

Pompeo u poseti Bliskom istoku; neizvesnost oko iranskog sporazuma


Američki državni sekretar Majk Pomeo u sedištu NATO-a u Briselu, 27. april 2018.
Američki državni sekretar Majk Pomeo u sedištu NATO-a u Briselu, 27. april 2018.

Nakon prve posete Briselu tokom NATO sastanka u svojstvu državnog sekretara, Majk Pompeo je počeo turneju po Bliskom istoku. Tokom trodnevne turneje on će posetiti Saudijsku Arabiju, Izrael i Jordan, gde bi saveznice trebalo da obavesti o američkoj politici u vezi sa Iranom.

Pompeo je u petak rekao da nije doneta konačna odluka da li će se predsednik Donald Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, i dodao da su pregovori u toku.

Na prvoj konferenciji za novinare, šef američke diplomatije Pompeo je rekao “bez suštinskih izmena, bez prevazilaženja nedostataka sporazuma, malo je verovatno da će on (predsednik Tramp) ostati u sporazumu posle maja”.

Pompeo je naglasio da je o nuklearnom sporazumu razgovarao sa kolegama u NATO-u dodavši da će to biti jedno od najvažnijih tema razgovora tokom njegove posete Bliskom istoku.

On je takođe odgovarao na pitanja o ruskim napadima na zapadnu demokratiju, Ukrajini, njegovoj poseti Severnoj Koreji i moralu u Stejt departmentu. Upitan o demoralizovanoj radnoj snazi u Vašingtonu, Pompeo je rekao da se sastao sa zvaničnicima Stejt departmenta tokom NATO sastanka u Briselu. "Možda su bili demoralizovani, ali su bili dobrog rapoloženja", rekao je Pompeo i dodao da će se sastati sa zaposlenima kada se vrati u Vašington u utorak.

Što se tiče njegovog sastanka sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, Pompeo nije želeo da odgovori na pitanje da li je Kim stabilan, ali je istakao da veruje da je severnokorejski lider ozbiljan u vezi sa planiranim samitom sa Trampom. Šef diplomatije SAD je čestitao dvema Korejama na istorijskom sastanku, a korejskom narodu na aspiracijama za mir i prosperitet.

“Neka ne bude zabune, ne bismo bili ovde danas bez Trampove kampanje maksimalnog pritiska, i rada širom sveta da se izvrši pritisak na Severnu Koreju”.

Američki šef diplomatije Majk Pompeo sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltebnbergom u Briselu 27. aprila 2018.
Američki šef diplomatije Majk Pompeo sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltebnbergom u Briselu 27. aprila 2018.

Time što je krenuo na put samo nekoliko sati pošto je potvrđen na mesto državnog sekretara poslat je snažan signal američke podrške svojim NATO saveznicima.

“Odmah sam seo u avion i došao ovde”, rekao je Pompeo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. “Za to postoji dobar razlog. Ono što se ovde danas radi je neprocenjivo i naši ciljevi su važni, a ova misija mnogo znači Sjedinjenim Američkim Državama”.

Pompeo je i dodao je predsednik Tramp “veoma želeo da dođem ovde.”

Stoltenberg i drugi lideri u Briselu kažu da cene brzu akciju Pompea kako bi prisustvovao razgovorima u petak.

Međunarodni lideri i stručnjaci za spoljnu politiku će pažljivo posmatrati Pompea tokom prvih nekoliko nedelja na novoj poziciji kako bi dobili ideju o američkim stavovima dok dominiraju teme o Severnoj Koreji, Siriji i Iranu.

Za Pompea se smatra da će biti oštriji prema iranskoj vladi od njegovog prethodnika, Reksa Tilersona, koji je želeo da Amerika ostane u iranskom nuklearnom sporazumu.

XS
SM
MD
LG