Linkovi

Tramp kaže da će da bude uhapšen u utorak


Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tokom govora na Konferenciji konzervativne političke akcije, 4. marta 2023.
Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tokom govora na Konferenciji konzervativne političke akcije, 4. marta 2023.

Donald Tramp, bivši američki predsjednik, objavio je u subotu na svojoj društvenoj mreži "Truth Social" da će da bude uhapšen u utorak, navodeći da su izvor za to procurjele informacije iz Ureda okružnog tužioca Menhetna.

U poruci, on je svoje simpatizere pozvao da "protestuju i uzmu našu naciju nazad".

Za sada, od vlasti nema potvrde o bilo kakvim krivičnim prijavama protiv Trampa. Medijski izvještaji u proteklih nekoliko dana govorili su o tome da su agencije za sprovođenje zakona u Njujorku razgovarale o bezbjednosnim aranžmanima za predaju Trampa, ako protiv njega bude podignuta optužnica.

Ako protiv Trampa bude podignuta optužnica, "to će biti još jedna norma koju je prekršio čovjek koji je neslavno objavio svoju namjeru da poremeti cijeli politički svemir", rekao je Bredli Mos, advokat iz Vašingtona specijaliziran za parnice koje uključuju nacionalnu bezbjednost.

Ukoliko bude krivično optužen, to bi bio prvi put u američkoj istoriji da je bivši predsjednik uhapšen.

Činjenica da bivši predsjednik Sjedinjenih Država može biti optužen u roku od nekoliko sati ili dana apsolutno je bez presedana, ako se to dogodi”, kaže Dejvid Koen, profesor političkih nauka, koji istražuje predsjedničku istoriju na Univerzitetu Ejkron. "U zemlji postoji dugačka istorija vrlo moćnih ljudi koji izbjegavaju bilo kakvu odgovornost za svoje postupke i ovo bi mogla biti situacija koja opovrgava mnoge od onih koji vjeruju da postoje dva različita sistema pravde."

I Mos i Koen primijetili su da je Ričard Nikson, koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika 1974. zbog skandala Votergejt, nakon čega ga je pomilovao njegov nasljednik Džerald Ford, jedini bivši predsjednik SAD koji se suočio s potencijalnom pravnom opasnosti s kojom se sada suočava Tramp.

Za razliku od Niksona, koji je pao u zaborav nakon sramotnog odlaska iz Bijele kuće, Tramp se ponovno kandiduje za poziciju predsjednika, nakon što je 2020. godine izgubio reizbor od kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena. Samo se jedan američki predsjednik u istoriji vratio na funkciju, a da nije izabran dva puta zaredom - Grover Klivlend 1892. godine. Ipak, on poziciju 1889. godine nije napustio okružen kontroverzama, kao što je to bio slučaj sa Trampom 2020.

"Tramp je favorit za republikansku nominaciju", kaže Koen. "Ako ne bude u zatvoru i ako ostane u trci, mislim da će apsolutno biti kandidat Republikanske stranke."

Drugi navode da će optužnica protiv Trampa dovesti u nered borbu za predsjedničku poziciju.

Niko ne zna kakav će to uticaj zapravo imati na kampanju 2024. Svi špekulišu jer nikada nismo imali situaciju s kojom bi se to moglo porediti”, kaže Mos za Glas Amerike. "Na neistraženoj smo teritoriji."

Očekuje se da će protukandidati Trampa za republikansku predsjedničku nominaciju, između ostalih, biti njegovog bivši potpredsjednik Majk Pens, kao i guverner Floride Ron DeSantis. Trampova bivša ambasadorka u Ujedinjenim narodima, Niki Hejli, već je objavila kandidaturu.

Trampov poziv na proteste, ako bude uhapšen, podsjeća na zapaljivu retoriku koju je objavljivao na društvenim mrežama prije napada na američki Kapitol 6. januara 2021., kada su demonstranti provalili u tu zgradu i privremeno prekinuli ceremonijalnu kongresnu potvrdu Bajdenovog izbora.

Tramp se decenijama suočavao s krivičnim istragama, prevashodno u vezi sa svojim poslovima s nekretninama u Njujorku, a vrijeme koje je proveo kao predsjednik dovelo je do drugih istraga, iako nikada nije bio krivično optužen.

Ovaj najnoviji slučaj, u kojem bi mogao biti priveden, odnosi se na tajne isplate novca koje je njegov bivši advokat Majkl Koen dao glumici iz filmova za odrasle, koja je navodno imala aferu s Trampom.

Koenu je vraćeno 130.000 dolara, što je Tramp priznao, ali je bivši predsjednik tvrdio da je finansijska transakcija bila legalna kao dio ugovora o tajnosti podataka.

Koen je prije pet godina na saveznom sudu priznao krivicu za nezakonite isplate bivšoj glumici Stormi Danijels (pravog imena Stefani Kliford), čija je "glavna svrha uticaj" na predsjedničke izbore 2016. godine, te je rekao da je to učinio po Trampovim uputstvima. Koen je za taj i druge oblike kriminala osuđen na tri godine zatvora.

Vjeruje se da bi Trampova predaja Uredu okružnog tužioca na Menhetnu vjerovatno privukla njemu nakolonjene demonstrante i potenzijalno dovela do fizičkih sukoba.

Medijske kuće CNN i NBC izvijestile su, na osnovu izvora u agencijama za sprovođenje bezbjednosti, da su agenti američke tajne službe zaduženi za Trampovu bezbjednost u njegovom domu u Mar-a-Lagu na Floridi stupili u kontakt s njujorškim uredom tajne službe kako bi razgovarali o tome kako bivšeg predsjednika odvesti u ured okružnog tužioca.

XS
SM
MD
LG