Linkovi

Mardok: Neki voditelji Foks njuza "podržali" lažne tvrdnje o izbornoj prevari


Arhiva - Rupert Murdok, 30. oktobra 2019.
Arhiva - Rupert Murdok, 30. oktobra 2019.

Predsedavajući Foks korporacije, Rupert Murdok, priznao je da su neki komentatori Foks njuza podržali lažne navode bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih saveznika da su predsednički izbori 2020. pokradeni, i da se nije umešao da ih spreči da promovišu te tvrdnje, navodi se u izvodima iz Mardokovog iskaza pred sudom pod zakletvom, koji je otpečaćen u ponedeljak.

Tvrdnje o izbornoj prevari, i pristup Foks njuza toj temi su u središtu tužbe za klevetu protiv giganta kablovske televizije, koju je podnela kompanija Dominion koja pravi mašine za elektronsko brojanje glasova.

Nedavno otpečaćeni dokumenti uključuju izvode iz svedočenja kada je Mardok upitan da li je svestan da su neki od komentatora mreže — Lu Dobs, Marija Bartiromo, Dženin Piro i Šon Heniti — u nekim situacijama podržali lažne izborne tvrdnje, Mardok je odgovorio: "Da. Podržali su".

Iskaz Mardoka je najnoviji element tužbe za klevetu, koji je izneo na videlo da je u samom Foksu postojala zabrinutost u pogledu toga kako da pristupi Trampovim tvrdnjama, nakon što je gledanost drastično opala kada je ta televizija proglasila da je Džo Bajden pobedio u Arizoni, što je razljutilo Trampa i njegove pristalice.

Raniji sudski podnesak pokazao je jaz između narativa o izbornoj krađi, koji je mreža emitovala u udarnom terminu, i sumnji u te tvrdnje koje su njene zvezde iznosile iza kulisa. U jednom tekstu, od 16. novembra 2020, voditelj Foks njuza Taker Karlson rekao je da "Sidni Pauel laže" da ima dokaze o izbornoj prevari, misleći na jednu od Trampovih advokatica.

Slučaj Dominion je najnoviji primer koji pokazuje da su oni koji su širili lažne informacije o izborima 2020. znali da nema dokaza koji to podržavaju. Sada raspuštena komisija Predstavničkog doma koja je istraživala napad na Kapitol 6. januara 2021. otkrila je da su mnogi glavni savetnici u više navrata upozoravali Trampa da su optužbe koje iznosi o prevari netačne - a predsednik je ipak nastavio da iznosi tvrdnje.

Mardok je u septembru 2020. godine, nedeljama pre izbora, pozvao da Dobs bude otpušten jer je "ekstremista", prema sudskom podnesku Dominiona. Mardok je takođe rekao da misli da je "zaista loše" da bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani savetuje Trampa jer je Đulijanijeva "procena bila loša" i da je bio "ekstremni pristalica", navodi se u izvodu izjave.

Mardoka su pitali da li je mogao da zahteva da se Pauel i Đulijani ne puštaju u etar: "Mogao sam. Ali nisam", odgovorio je.

Kompanija Dominion Voting Sistems sa sedištem u Denveru, koja prodaje hardver i softver za elektronsko glasanje, tužila je Foks njuz mrežu (FNN) i matičnu kompaniju Foks korporaciju (FC) za klevetu. Dominion tvrdi da su neki zaposleni Foks njuza namerno pojačavali lažne tvrdnje Trampovih pristalica da su mašine Dominiona promenile bro glasova na izborima 2020. i da je Foks pružio prostor gostima da daju lažne i klevetničke izjave o kompaniji.

Advokati Dominiona tvrde da su rukovodioci u "lancu komande" i Foks njuza, i Foks korporacije znali da mreža emituje "poznate laži", da su "imali su moć da to zaustave, ali su odlučili da puste da se nastavi. To je bilo pogrešno i za to su odgovorni i FC i FNN".

Advokati korporacije Foks napominju u svom podnesku da je Mardok takođe svedočio da nikada nije razgovarao o Dominionu ili o prevari glasača ni sa jednim od optuženih voditelja Foks njuza. Oni kažu da je Dominion podneo "nulta dokaza" za tvrdnju da su visoki rukovodioci u Foks korporaciji imali bilo kakvu ulogu u kreiranju ili objavljivanju spornih izjava.

Oni kažu da Dominionova tvrdnja da bi kompanija trebalo da bude odgovorna za to što je Mardok možda imao moć da se umeša i spreči emitovanje osporenih izjava "nema osnova u zakonu o kleveti, uklonila bi razliku između korporativnih matičnih kompanija i podružnica i da nije podržana dokazima".

"Pregršt selektivnih citata" koje je citirao Dominion nemaju nikakve veze sa izjavama koje je Dominion osporio kao klevetničke, rekao je Foksov advokat: "Dominion je više puta pitao rukovodioce, voditelje i osoblje Foks njuza da li su zaposleni u Foks korporaciji igrali ulogu u publikaciji izjava koje osporava", napisali su. "Odgovor, svaki put, za svakog pojedinačnog svedoka, bio je - ne".

U međuvremenu, advokati Foks njuza primećuju da je - kada su kompanije koje se bave tehnologijom glasanja demantovale optužbe koje su izneli Tramp i njegovi surogati - Foks njuz emitovao te demantije, dok su neki voditelji Foks njuza iznosili stavove o Trampovim navodima, što je njihovo pravo na osnovu Prvog amandmana američkog Ustava.

XS
SM
MD
LG