Linkovi

Nagodba: Manafort će američkoj vladi da plati 3,15 miliona dolara


Pol Manafort, u to vreme šef kampanje Donalda Trampa, razgovara sa novinarima prilikom održavanja Republikanske nacionalne konvencije u Klilvlendu, 17. jula 2016.
Pol Manafort, u to vreme šef kampanje Donalda Trampa, razgovara sa novinarima prilikom održavanja Republikanske nacionalne konvencije u Klilvlendu, 17. jula 2016.

Pol Manafort, bivši šef kampanje Donalda Trampa za predsjedničke izbore 2016. godine, pristao je da plati 3,15 miliona dolara, kao dio nagodbe u građanskoj parnici koju je Ministarstvo pravde protiv njega pokrenulo zbog neprijavljenih računa u stranim bankama.

Kada je slučaj aktiviran u aprilu 2022. godine, tužioci su naveli da je Manafort propustio da prijavi više od 20 računa čije je otvaranje naložio u stranim bankama u Ujedinjenom kraljevstvu, Kipru, te Sent Vinsentu i Grenadinima.

Američke vlasti su od Manaforta tražile da plati kazne, penale i kamate, navodeći da prilikom podnošenja poreske dokumentacije nije prijavio detalje o računima i o novcu na njima. Vlada je takođe navela da je od 2006. do 2015. prijavio lažne informacije za povraćaj poreza, te da je Ministarstvo finansija o kaznama i svojoj procjeni Manaforta obavijestilo u julu 2020. godine.

Nagodba je zavedena u sudskoj dokumentaciji podnesenoj 22. februara u Američkom okružnom sudu za područje južne Floride.

Kao dio istrage specijalnog istražitelja Roberta Malera o Trampovim saradnicima i Rusiji, Manafort se suočio sa krivičnim prijavama. Porota ga je osudila 2018. godine za osam oblika finansijskog kriminala, od kojih su se neki odnosili i na njegov konsultantski rad u Ukrajini. Sudija koji je vodio slučaj prekinuo je suđenje po deset tačaka optužnice, nakon što porotnici nisu uspjeli donijeti presudu.

Manafort je osuđen na višee od sedam godina zatvora, ali ga je Tramp pomilovao u poslednjim danima svog mandata u Bijeloj kući.

Veze Manaforta sa Ukrajinom dovele su do toga da bude sklonjen iz Trampove kampanje u avgustu 2016. godine, manje od mjesec dana nakon što je Tramp prihvatio nominaciju Republikanske stranke.,

XS
SM
MD
LG