Linkovi

Porota koja istražuje Trampovo miješanje u izbore vjeruje da su neki svjedoci lagali


ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Tramp objavljuje predsjedničku kandidaturu na skupu u Mar-a-Lagu na Floridi (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Tramp objavljuje predsjedničku kandidaturu na skupu u Mar-a-Lagu na Floridi (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Specijalna velika porota koja istražuje napore bivšeg predsjednika Donalda Trampa i njegovih saradnika da ponište izborni poraz u Džordžiji, na predsjedničkim izborima 2020. godine, vjeruje da su neki svjedoci lagali pod zakletvom i preporučuje "adekvatne optužnice".

Porota preporučuje da okružni tužilac "traži optužnice za krivična djela kod kojih postoje ubjedljivi dokazi". Međutim, u izvještaju se ne navode imena ljudi za koje se tvrdi da su lagali.

Uz dio o laganju pod zakletvom, u četvrtak je objavljen uvod i zaključak izvještaja porote, dok će peporuke za potencijalno podizanje optužnica protiv određenih osoba za sada biti tajne.

Delimično objavljivanje izveštaja porote koja vodi istragu o Trampovom miješanju u izbore u Džordžiji u ponedeljak je naložio sudija višeg suda. Tokom prošlomjesečnog sudskog pretresa, tužioci su tražili da se izvještaj ne objavljuje dok ne odluče o optužnicama, dok su medijske organizacije - među kojima je i Asošijeted pres - tražile da se on objelodani u cjelosti.

Sudija je u svojoj odluci napisao da trenutno ne bi bilo adekvatno objaviti cijeli izvještaj, zato što je važno zaštiti pravo na pravedan sudski proces osoba za koje se preporučuje podizanje optužnica.

Istraga u Džordžiji je među nekoliko koje bi mogle da imaju ozbiljne pravne posljedice po bivšeg predsjednika koji se ponovo kandidovao za izbore 2024.

Velika porota, koja pomaže u istrazi koju vodi okružna tužiteljka u Džordžiji, nema pravo da podiže optužnice. Umjesto toga, u izvještaju iznosi preporuke za tužiteljku okruga Fulton Fani Vilis koja će na kraju odlučiti da li da od regularne velike porote zatraži da podigne jednu ili više optužbi.

Tokom sedam mjeseci, pred specijalnom porotom je svjedočilo 75 svjedoka, među kojima su i bivši gradonačelnik Njujorka i Trampov advokat Rudi Đulijani i republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem. Svjedočili su i vodeći zvaničnici Džordžije - državni sekretar Bred Rafensperger i guverner Brajan Kemp.

Tramp, koji je javno odbio da prihvati pobjedu Džoa Bajdena na izborima u novembru 2020. godine, naročito je bio nezadovoljan zbog poraza u Džordžiji i, kako je smatrao, odbijanja republikanskih zvaničnika te savezne države da se bore za njega. Bajden je pobijedio u Džordžiji sa razlikom od oko 12.000 glasova - i prvi je demokratski predsjednički kandidat koji je ostvario pobjedu toj državi od 1992. godine.

Tramp i njegovi saradnici iznosili su nedokazane tvrdnje o rasprostanjenoj izbornoj prevari i više puta su kritikovali Rafenspergera i Kempa zato što nisu poništili Trampov poraz u Džordžiji. Državni i federalni zvaničnici, među kojima i Trampov sekretar za pravosuđe, više puta su navodili da su izbori bili bezbjedni i da nema dokaza o izbornoj krađi.

U izvještaju velike porote takođe je "jednoglasno utvrđeno da nije bilo rasprostranjene prevare na predsjedničkim izborima u Džordžiji 2020. godine koja bi mogla da promijeni rezultat".

Tužiteljka je od početka istrage, prije dvije godine, navodila da je zainteresovana za telefonski razgovor 2. januara 2021. godine, tokom kojeg je Tramp sugerisao Rafenspergeru da "pronađe" glasove koji bi promijenili izborni rezultat u Džordžiji.

"Sve što želim je da pronađeš 11.780 glasova, što je jedan više od onoga što imamo. Zato što smo mi pobijedili u toj državi", rekao je Tramp tokom razgovora.

Tramp je više puta tvrdio da je sporni telefonski razgovor bio "savršen" a prošlog mjeseca je za AP rekao da je "uvjeren" da protiv njega neće biti podignuta optužnica.

Njegov portparol je posle objavljivanja izvještaja porote rekao da "dugoočekivani važni djelovi izvještaja iz Džordžije, u kojima se čak ne pominje ime predsjednika Trampa, nemaju veze sa predsjednikom, zato što on nije uradio ništa pogrešno".

XS
SM
MD
LG