Linkovi

Tramp dominirao ključnim okupljanjem konzervativaca


Trump Dominates Key Conservative Event
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Dva konkurentna, istaknuta događaja oslikala su rascep američkih konzervativaca uoči predsedničkih izbora sledeće godine.

Bivši predsednik Donald Tramp zatvorio je godišnju konferenciju Konzervativne političke akcije (CPAC) u blizini Vašingtona, koja je godinama bila obavezan događaj za desno krilo Republikanske partije. Ali mnogi partijski lojalisti, uključujući velike saradnike u kampanji, umesto toga prisustvovali su rivalskom skupu na Floridi.

"Godine 2016. izjavio sam: Ja sam tvoj glas. Danas dodajem: ja sam tvoj ratnik. Ja sam tvoja pravda. A za one kojima je učinjena nepravda i koji su izdani: ja sam vaša odmazda", rekao je Tramp učesnicima CPAC-a ubrzo posle ankete sprovedene u subotu uveče (nezvanično glasanje među učesnicima događaja) za republikansku predsedničku nominaciju 2024.

U istraživanju, Tramp je pobedio drugoplasiranog Rona DeSantisa, guvernera južne američke države Floride, sa 62 odsto prema 20 odsto. To je bio peti put uzastopno da je Tramp pobedio u anketi CPAC.

Tramp, čiji je govor trajao sat i 42 minuta, ponovo se osvrnuo na poznate pritužbe objavljene na njegovim predizbornim skupovima i ponovio lažnu tvrdnju da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. Nije pominjao bilo koje druge deklarisane ili očekivane republikanske predsedničke kandidate, već je kritikovao demokratu koji ga je pobedio na predsedničkim izborima 2020.

"Džo Bajden nas vodi u nestanak", rekao je Tramp i dodao: "Imaćemo Treći svetski rat ako se nešto ne desi brzo".

"Ja sam jedini kandidat koji može dati ovo obećanje", rekao je on. "Sprečiću Treći svetski rat".

Tramp je takođe obećao, ako bude ponovo izabran, da će rešiti ruski rat protiv Ukrajine pre nego što se vrati u Ovalni kabinet.

Niki Hejli govori na oba događaja

Jedini značajan, deklarisani primarni izazivač bivšeg predsednika do sada, njegova bivša ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli bila je prethodnog dana na sceni CPAC-a. Hejli je takođe govorila na suparničkom događaju, četvorodnevnom okupljanju Kluba za rast, grupe fokusirane na agendu protiv poreza.

"Znam da tamo postoji republikanski kandidat kojeg niste pozvali na ovu konferenciju", rekla je ona onima na događaju u Palm Biču na Floridi. "Cenim što sam jedna koju ste pozvali".

Tramp nije pozvan na skup Kluba za rast, koji je održano u luksuznom hotelu samo pet kilometara severno od njegovog odmarališta Mar-a-Lago.

Guverner Floride DeSantis bio je među glavnim govornicima uz prisustvo desetina najvećih donatora Republikanske partije. Među onima u Palm Biču na konferenciji bilo je nekoliko potencijalnih predsedničkih kandidata: bivši potpredsednik Majk Pens; Tim Skot, američki senator iz Južne Karoline; i Kris Sununu, guverner severoistočne američke države Nju Hempšir.

Tramp je u utorak kritikovao konzervativnu grupu fokusiranu na ekonomiju, napisavši u postu na svojoj društvenoj mreži Trut sošal da je "Klub za NEMANJE rasta beznačajna grupa globalista" koja će na republikanskim stranačkim izborima sledeće godine privući samo zaostale.

Još jedan potencijalni predsednički kandidat iz Republikanske partije koji je govorio na CPAC-u bio je Trampov bivši državni sekretar Majk Pompeo.

Prisutni su opisali prijem govora Pompea i Hejli na CPAC-u kao mlak. Hejli je bila suočena sa skandiranjem Trampovog imena dok je napuštala plesnu dvoranu.

Pompeo se suptilno zagledao u Trampa tokom svog govora, indirektno okrivljujući svog bivšeg šefa za gubitke republikanaca na kongresnim izborima 2022, u kombinaciji sa predsedničkim gubitkom 2020, stvarajući ono što je nazvao "krizom konzervativizma".

"Potrebna nam je stranka, konzervativna partija, koju možemo sa ponosom zvati domom, ukorenjena u našim osnivačkim idejama, predvođena ljudima stvarnog karaktera, kompetentnim i posvećenim misiji koja vas je sve dovela ovde danas", rekao je on.

Istaknuti neokonzervativni pisac Bil Kristol, koji je služio u administraciji dva republikanska predsednika, nije bio impresioniran ni događajima CPAC, ni na okupljanju Kluba za rast.

"Konkurencija je dobra stvar. To dovodi do boljih proizvoda i izbora osim kada je u pitanju trka do dna(trka u kojoj se spuštaju cene, odnosno standardi, kako bi se pridobilo što više kupaca, op.prev.)", rekao je Kristol za Glas Amerike. "A izgleda da je Tramp protiv DeSantisa više trka do dna nego zdravo takmičenje koje će poboljšati izbor".

XS
SM
MD
LG