Linkovi

Voditelji Foks njuza nisu vjerovali u tvrdnje o izbornim prevarama 2020. godine


ARHIVA - Naslov o bivšem predsjedniku Donaldu Trampu ispred studija Foks Njuza u Njujorku, 28. novembra 2018. godine (AP/Mark Lennihan)
ARHIVA - Naslov o bivšem predsjedniku Donaldu Trampu ispred studija Foks Njuza u Njujorku, 28. novembra 2018. godine (AP/Mark Lennihan)

Voditelji kablovske TV mreže "Foks njuz" bili su ozbiljno zabrinuti zbog optužbi za prevaru glasača na predsjedničkim izborima 2020. godine, koje su iznosili gosti koji su bili saveznici bivšeg predsjednika Donalda Trampa, pokazuju sudski podnesci u tužbi za klevetu protiv te televizijske mreže, vrijednoj 1,6 milijardi dolara.

Sidni Pauel laže” da ima dokaze o izbornoj prevari, rekao je Taker Karlson, jedna od najvećih zvijezda Foksa, o advokatici koja je zastupala takve stavove. Dio sudske dokumentacije koji je postao dostupan javnosti pokazuje da je Karlson ovo rekao svom producentu, 16. novembra 2020. godine, nedugo nakon što je Džo Bajden pobijedio na izborima.

Kalrson je Pauel takođe nazvao „nenavođenim projektilom“ i „pakleno opasnom“. Njegova koleginica Lora Ingram rekla je Karlsonu da je Pauel „potpuno luda. Niko neće da radi sa njom. Isto kao i sa Rudijem“. Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka, takođe je bio jedan od Trampovih pristalica koji su širili nikada dokazane informacije o izbornoj prevari.

Interna komunikacija zaposlenih na Foksu uključena je u podnesak koji su u četvrtak sudu predali advokati kompanije Dominion sistemi za glasanje.

Dominion se bavi prodajom hardvera i softvera za elektronsko glasanje, a tužbu su podnijeli protiv Foks Njuza i njegove matične kompanije Foks Korporacije. Oni tvrde da su neki od zaposlenika Foks Njuza namjerno naglašavali lažne tvrdnje da je Dominion promijenio glasove na izborima 2020. te da je Foks gostima pružio platformu za davanje lažnih i klevetničkih izjava.

Advokati jedne od najpopularnijih američkih kablovskih televizija u protivtužbi otpečaćenoj u četvrtak tvrde da je tužba protiv njihovih klijenata napad na Prvi amandman. Oni su naveli da je Dominion "moderne teorije o kleveti odveo korak dalje" i da traže „zapanjujući“ iznos novca, s ciljem privlačenja publiciteta, suzbijanja zaštićenog govora i bogaćenja vlasnika privatnog kapitala Dominiona, kompanije „Staple Street Capital Partners“.

Dominion je pokrenuo ovu tužbu kako bi kaznio mrežu Foks Njuz zbog izvještavanja o jednoj od najvećih priča dana — tvrdnjama tadašnjeg predsjednika SAD i njegovih saradnika da je na izbore 2020. uticala prevara”, stoji u protivtužbi. "Sama činjenica da su te optužbe postojale bila je vrijedna vijesti."

Foksovi advokati su takođe naveli da je Taker Karlson više puta dovodio u pitanje tvrdnje Trampove advokatice Pauel u svojim emisijama. “Kada smo nastavili pritiskati, naljutila se i rekla nam da je prestanemo kontaktirati”, rekao je Karlson gledateljima 19. novembra 2020.

Advokati Foksa su takođe naveli da je i Dominionova vlastita kompanija za odnose s javnošću u decembru 2020. izrazila skepticizam u pogledu toga da li se izvještavanje TV mreže može kvalifikovati kao klevetničko. Takođe ukazuju na imejl od 30. oktobra 2020., samo nekoliko dana prije izbora, u kojoj se Dominionov direktor za strategiju proizvoda i sigurnost požalio da su proizvodi kompanije "prepuni grešaka".

U protivtužbi stoji i da je Foks objavljivao demante kompanija za tehnologiju glasanja na tvrdnje Trampa i njegovih pristalica, dok su neki od voditelka Foks Njuza iznosili komentare i mišljenja koji su zaštićeni Prvim amandmanom.

Foksova protivtužba se temelji na njujorškom "anti-SLAAP" zakonu. Takvi zakoni imaju za cilj da zaštite ljude koji pokušavaju ostvariti svoja prava iz Prvog amandmana od zastrašivanja "strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti" ili skraćeno na engleskom SLAPP.

Prema Dominionu, Foks Njuz Netvork nije imao dužnost da istinito izvještava o predsjednikovim navodima, već da ih potiskuje ili osudi kao lažne", napisali su Foksovi advokati. “Dominion griješi u samim osnovama. Sloboda govora i sloboda medija bi bili iluzorni kada bi strana koja pobeđuje, u nekom javnom, kontroverznom slučaju, mogla da tuži medije zbog davanja foruma za diskusiju gubitničkoj strani.”

Advokati Foksa upozoravaju i da će tužba od 1,6 milijardi dolara natjerati druge medije da dvaput razmisle o onome o čemu izvještavaju. Takođe navode da dokumenti izneseni u tužbi pokazuju da Dominion nije pretrpio nikakvu ekonomsku štetu i ne ukazuju na to da je izgubio kupce kao rezultat Foksovog izveštavanja o izborima.

Sudija Višeg suda Erik Dejvis će predsjedavati suđenjem koje počinje sredinom aprila, ali donošenje preliminarne presude po kratkom postupku bi izbjeglo potrebu za suđenjem pred porotom koje bi moglo trajati i pet sedmica.

Dominion je u podnesku na 192 stranice naveo da bi sudija trebao presuditi u njihovu korist jer "nijedan razuman porotnik ne može donijeti odluku u korist Foksa po bilo kojem elementu Dominionove tužbe za klevetu". Advokati Dominiona takođe tvrde da niti jedan razuman porotnik ne može prihvatiti Foksovu odbranu o "neutralnoj reportaži" i "fer reportaži".

"Ponovna prebrojavanja i revizije koje su sprovodili izborni zvaničnici širom SAD su potvrdili ishod izbora, uključujući konkretno da su Dominionovi uređaji ispravno prebrojali glasove", navodi se u Dominionovom podnesku. "Sami ti dokazi više su nego dovoljni za presudu po kratkom postupku o netačnosti tvrdnji da je Dominion namjestio izbore i da je njegov softver manipulisao prebrojavanjem glasova."

Advokati Foks Njuza tvrde da izvještavanje i komentari mreže nisu klevetnički: “Čak i pod pretpostavkom, argumentacije radi, da bi Dominion mogao ukazati na bilo koju izjavu koja bi mogla biti kleveta protiv koje se može tužiti, ovaj sud bi trebao odobriti zahtjev Foks Njuza za izricanje presude po kratkom postupku iz nezavisnog razloga što Dominion nema jasne i uvjerljive dokaze da su relevantni pojedinci u Foks Njuzu dali ili objavili bilo kakvu izjavu sa stvarnom zlonamjernošću”.

Sudija Dejvis je prošlog mjeseca odlučio da će, u svrhu tužbe za klevetu, Dominion smatrati javnom ličnošću. To znači da Dominion mora da pruži značajan broj ubedljivih dokaza da su optuženi djelovali uz istinski zlonamjerno ili nemarno zanemarivanje istine.

Advokati Foks Korporacije pridružili su se podnesku Foks Njuza, dok takođe tvrde da imaju nezavisno pravo na presudu po kratkom postupku, jer Dominion nije iznio nikakve dokaze o njihovoj odgovornosti.

XS
SM
MD
LG