Linkovi

FBI: Urednik jednih novina ometao policiju 6. januara


Fotografija sa nazdornih kamera Policije Kapitola, koja pokazuje Eliota Reznika u zgradi Kongresa 6. januara, priložena je u dokumentaciji o njegovom hapšenju. (Foto: AP/Department of Justice)
Fotografija sa nazdornih kamera Policije Kapitola, koja pokazuje Eliota Reznika u zgradi Kongresa 6. januara, priložena je u dokumentaciji o njegovom hapšenju. (Foto: AP/Department of Justice)

Bivši glavni urednik jevrejskih novina u Njujorku uhapšen je u četvrtak pod optužbom da je ometao policijske službenike koji su pokušavali da zaštite američki Kapitol tokom nereda 6. januara 2021. godine.

Eliot Reznik (39) bio je glavni urednik lista „The Jewish Press“ kada se pridružio pristalicama Donalda Trampa koji su upali u Kapitol, navedeno je u izjavi FBI agenta.

Video snimci pokazuju kako Reznik hvata i drži za ruku narednika policije Kapitola koji je prskao hemijski sprej kako bi spriječio demonstrante da uđu u zgradu, navodi se u izjavi. Drugi policajac je pokušao da makne Reznikovu ruku s narednikove ruke, naveo je agent.

Prema toj izjavi, Reznik je bio među prvima koji su ušli u Kapitol, te je pozivao druge da pokušaju da otvore vrata koja je jedan policajac pokušao da zadrži zatvorenim. Neko od prisutnih oborio je na pod drugog policajca koji je pokušao da zaustavi Reznika. Nakon što nije uspeo da otvori vrata, nastavio je da poziva ljude da uđu u Kapitol, u kojem je prije odlaska proveo oko 50 minuta.

FBI je uhapsio Reznika u Njujorku pod optužbama koje obuhvataju građanske nerede i napad ili ometanje službenika za sprovođenja zakona. Klej Kaminski, advokat koji zastupa Reznika, odbio je da komentariše optužbe.

Njegove tadašnje novine, sa sjedištem u Bruklinu, predstavljaju se kao najveće nezavisne sedmične jevrejske novine u SAD. Izjava na njihovoj veb stranici kaže da su "poznati po svojoj uredničkoj drskosti" i da su "bili politički nekorektni mnogo prije nego što je ta fraza napravljena".

Medijska kuća Politiko je u aprilu 2021. izvijestila da video prikazuje Reznika unutar Kapitola 6. januara. Politiko je pisao i da je Reznik kasnije napisao tekst u kojem brani nemire na Kapitolu, a da nije priznao da je bio prisutan u zgradi tog dana.

Urednički odbor lista „The Jewish Press“ potvrdio je u izjavi da je Reznik bio u Kapitolu 6. januara i da je "pokrivao skup i ostale užasne događaje tog dana“, uz napomenu da ne vide zašto bi ga njegovi „lični stavovi o bivšem predsjedniku Trampu učinili drugačijim od desetaka drugih novinara koji su pratili događaje, uključujući mnoge unutar zgrade Kapitola tokom nereda."

Tadašnji predsjednik Tramp obratio se grupi svojih simpatizera na skupu "Zaustavimo krađu" 6. januara. Mnogi od prisutnih su kasnije upali u Kapitol i prekinuli zajedničku sjednicu Kongresa koja je potvrđivala izbornu pobjedu Džoa Bajdena.

Prije toga, Reznik je na društvenim mrežama objavljivao poruke u kojima je ponavljao Trampove neutemeljene tvrdnje da je pokraden na izborima, što je takođe navedeno u FBI izjavi.

Reznik je za „The Jewish Press“ radio od 2006. do maja 2021. godine – list je napustio prije nego FBI kaže da je počeo istragu o njemu.

Iz lista nisu odmah odgovorili na zahtjeve imejlom i telefonskim porukama za komentar o Reznikovom hapšenju.

Do sada je oko 1.000 ljudi optuženo za kršenje federalnih zakona u vezi sa neredima u Kapitolu. Neki od optuženih su tvrdili da su tog dana radili kao novinari, ali tužioci i sudije su uglavnom odbacivali takve navode.

XS
SM
MD
LG