Linkovi

Bajden o širenju omikrona: Ne vraćamo se u mart 2020.


Obraćanje američkog predsednika u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Obraćanje američkog predsednika u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

"Sjedinjene Države ne vraćaju se u mart 2020.", poručio je američki predsednik Džozef Bajden koji se javnosti obratio povodom krize koju je izazvalo ubrzano širenje omikrona, novog soja kovida 19, u Sjedinjenim Državama.

Time je aludirao na početak pandemije koronavirusa u trenutku kada su svetu bile nedostupne vakcine i kada stručnjaci nisu znali gotovo ništa o toj bolesti.

Bajden je tokom obraćanja u Beloj kući govorio o merama koje će američke vlasti primeniti kako bi pandemija bila usporena.

"Pojačaćemo napore u vakcinisanju građana. Uz postojećih 80.000 otvorićemo dodatnih 10.000 punktova za vakcinaciju širom zemlje. Tokom nedelje biće povećan i broj medicinskog osoblja koje će vakcinisati građane", rekao je predsednik Bajden.

On je najavio i nabavku 500.000 brzih testova na kovid koji će biti besplatni i dostupni građanima putem pošte. Takođe, ukazao je da se federalni medicinski kapaciteti pripremaju za moguće razbuktavanje pandemije.

"40.000.000 miliona nevakcinisanih građana rizikuju da dobiju teške simptome i potrebu da budu hospitalizovani. Spremili smo dodatnu bolničku opremu i mobilisali 1.000 vojnih doktora koji će pomoći. Deo njih već je raspoređen u Viskonsinu. Pripremilli smo se i za nabavku bolničkih kreveta koji će biti raspodeljeni bolnicama i lokacijama na koijima će biti potrebni. Takođe, tokom nedelje poslaćemo desetine ambukatnih vozila za transport pacijenata", rekao je američki predsednik.

Bajden je ponovio da zbog omikron varijante treba brinuti, ali ne treba paničiti.

"Ako ste kompletno imunizovani i primilli ste dodatnu dozu vakcine - bezbedni ste. Ko niste vakcinisani - rizikujete teške simptome i mogući smrt. Omikron je opasan za nevakcinisane građane. Oni su odgovorni za svoje izbore, koji su često plosledica opasnih dezinformacija koje se šire preko društvenih i drugih medija. Prekinite sa dezinformisanjem - jer to košta života", upozorio je Bajden.

"Ako niste vakcinisani ugrožavate sebe i druge ljude. Vi birate između života i smrti. Molim, vas vakcinišite se. Oni koji to ne učine - doprinose pretrpavanju bolnica, u kojima građani koji pate od drugih bolesti, ne mogu da dobiju negu", rekao je između ostalog američki predsednik.

Kriza zbog omikrona širom sveta

Brojne države širom sveta i Evrope suočavaju se sa značajnim porastom broja obolelih od novog soja kovida 19. Sličnim intenzitetom pogođene su evropske, azijske zemlje, kao i Sjedinjene Države.

Samo u Japanu, u jednoj od tamošnjih vojnih baza, broj registrovanih slučajeva novoobolelih iznosio 180.

Nemačka, Škotska, Irska i Holandija – države su koje su delimično ili potpuno pooštrile antipandemijske mere tokom poslednjih nekoliko dana.

Nekoliko britanskih medija javilo je da su tamošnje vlasti spremne da restriktivnije mere uvedu nakon božićnih praznika.

Prijavljen prvi smrtni slučaj od posledica omikrona u Sjedinjenim Državama

Prethodno je u Okrug Haris u američkoj državi Teksas prijavljen prvi smrtni slučaj koji se dovodi u vezu sa omikron sojem kovida 19.

Sekretarijat za zdravstvo saopštio je da se radi o muškarcu, starosti između 50 i 60 godina koji je bio u većem riziku od teških komplikacija kovida 19 jer nije bio imunizovan.

Američka televizija Ej-Bi-Si njuz izvestila je da se radi o prvom poznatom smrtnom slučaju od soja omikron na teritoriji Sjedinjenih Država.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nisu odmah odgovorili na upit agencije Rojters povodom tog slučaja.

XS
SM
MD
LG