Linkovi

Naučnici u SAD upozoravaju da predstoji teška borba sa omikronom


ARHIVA - Doktor Entoni Fauči, glavni savetnik predsenika Bajdena za pandemiju (Foto: AP/Evan Vucci)
ARHIVA - Doktor Entoni Fauči, glavni savetnik predsenika Bajdena za pandemiju (Foto: AP/Evan Vucci)

Dvoje visokih američkih zdravstvenih zvaničnika izjavilo je da je pred Amerikancima "nekoliko teških nedelja", zbog širenja omikron varijante koronavirusa.

“Imaćemo mnoštvo problema narednih nekoliko nedelja", izjavio je za Foks njuz Frensis Kolins, odlazeći direktor Nacionalnih insituta za zdravlje (NIH) i dodao:

"Virus nam je iznenada zadao novi zadatak".

Kolins je rekao da ga posebno frustrira što 50 miliona Amerikanaca koji se kvalifikuju za vakcinu još nije vakcinisano.

Pored toga, milioni koji su dobili prve doze, tek treba da dobiju bustere, za koje zdravstveni eksperti kažu da su ključni da bi se značajno povećala zaštita od omikrona.

Doktor Entoni Fauči, glavni zdravstveni savetnik predsednika Bajdena, izjavio je u programu CNN-a:

"Ako želite da bude optimalno zaštićeni, uzmite buster".

Fauči je, međutim, rekao da će broj novih slučajeva koronavirusa, koji se ubrzano povećava, dovesti do "velikog opterećenja" bolnica koje neće moći da smeste sve pacijente, u nekim od najteže pogođenih delova zemlje.

U ovom trenutku, "pokušavamo da pokrijemo zemlju vakcinama", rekao je Fauči i dodao da Amerikanci treba da nose maske u javnim prostorima gde je okupljen veći broj ljudi, kao i da je potrebno da se poveća dostupnost kućnih testova za kovid.

Predsednik SAD Džo Bajden obratiće se javnosti u utorak povodom situacije sa omikronom i porastom broja zaraženih u Americi, najavljeno je iz Bele kuće.

"Predsednik će se obratiti u trenutku kada se u zemlij beleži rast broja zaraženih kovidom zbog omikrona. U skladu sa svojim planom za zimu, predsednik će objaviti na koji način će se pomoći zajednicama kojima je najviše potrebno. Takođe, izneće i prognozu kakva zima očekuje Amerikance ako ostanu nevakcinsani", tvitovala je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Omikron je novi soj koronavirusa koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila kao "zabrinjavajući".

Prema podacima SZO, omikron je registrovan u 89 zemalja do sada, i odgovoran je za do sada neviđen porast broja obolelih - koji se udvostručuje na svaka tri dana.

Omikron se, prena navodima SZO, brzo širi i u zemljama sa visokom stopom vakcinacije i velikim brojem ljudi koji su preležali kovid.

"Spremni smo za porast broja obolelih, a predsednik će izneti detalje. Podsetiće Amerikance da se mogu zaštititi od teške kliničke slike tako što će se vakcinisati", napisala je Džen Psaki.

Prema podacima američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) broj zaraženih u SAD je u proteklih sedam dana porastao za 122.297, odnosno 1,5 odsto u odnosu na nedelju pre toga.

​Amerika je i dalje prva na svetu sa 50,7 miliona zaraženih i 806.000 umrlih.

XS
SM
MD
LG