Linkovi

Fauči: Dodatne doza vakcine efikasne protiv omikron soja


Entoni Fauči, američki stručnjak za zarazne boleti i član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Entoni Fauči, američki stručnjak za zarazne boleti i član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv kovida 19 efikasne su u slučaju omikron soja virusa i deluje da ne postoji potreba za cepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči - vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Nivo zaštite dve doze vakcine Moderna je prilično nizak u slučaju omikron soja", rekao je Fauči na brifingu za medije koji je organizovala Bela kuća, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dve nedelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite - u granicama neutralisanja omikron soja", precizirao je Fauči.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard po kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson pružaju znatan štepen zaštite protiv novootkrivenog omikron soja kovida 19.

Prema istom izvoru - dve doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza cepiva Džonson i Džonson to ne čine.

Podaci su to koje su u istraživanju utvrdili Opšta bolnica i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerzitet Harvard testirajući uzorke krvi primalaca vakcina dizajniranih za zaštitu od omikron soja kovida.

Kako je objavljeno, otkrivena je neutralizacija antitela formiranih imunizacijom redovnim dozama odobrenih vakcina – po dve Fajzera ili Moderne ili jedne doze cepiva Džonson i Džonson.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omikron soj zarazniji od prethodnih varijanti kovida 19 – poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti.

Dobijeni rezultatim istraživanja, izvestila je agencija Rojters, u skladu sus a drugim nedavno objavljenim studijama.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu objavili su u ponedeljak da potpuna imunizacija (po dve doze) vakcinama Fajzer i Astra Zeneka ne obezbeđuju dovoljno odbrambenih antitela protiv nove varijante.

Farmaceutske kompanije Bajontek i Fajzer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv kovida mogu da neutrališu omikron varijantu, ali da dve doze stvaraju značajno niđi broj antitela.

XS
SM
MD
LG