Linkovi

Fauči: Dodatne doza vakcine efikasne protiv omikron soja


Entoni Fauči, američki stručnjak za zarazne boleti i član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv kovida 19 efikasne su u slučaju omikron soja virusa i deluje da ne postoji potreba za cepivima specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči - vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Nivo zaštite dve doze vakcine Moderna je prilično nizak u slučaju omikron soja", rekao je Fauči na brifingu za medije koji je organizovala Bela kuća, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dve nedelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite - u granicama neutralisanja omikron soja", precizirao je Fauči.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard po kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson pružaju znatan štepen zaštite protiv novootkrivenog omikron soja kovida 19.

Prema istom izvoru - dve doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza cepiva Džonson i Džonson to ne čine.

Podaci su to koje su u istraživanju utvrdili Opšta bolnica i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerzitet Harvard testirajući uzorke krvi primalaca vakcina dizajniranih za zaštitu od omikron soja kovida.

Kako je objavljeno, otkrivena je neutralizacija antitela formiranih imunizacijom redovnim dozama odobrenih vakcina – po dve Fajzera ili Moderne ili jedne doze cepiva Džonson i Džonson.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omikron soj zarazniji od prethodnih varijanti kovida 19 – poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti.

Dobijeni rezultatim istraživanja, izvestila je agencija Rojters, u skladu sus a drugim nedavno objavljenim studijama.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu objavili su u ponedeljak da potpuna imunizacija (po dve doze) vakcinama Fajzer i Astra Zeneka ne obezbeđuju dovoljno odbrambenih antitela protiv nove varijante.

Farmaceutske kompanije Bajontek i Fajzer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv kovida mogu da neutrališu omikron varijantu, ali da dve doze stvaraju značajno niđi broj antitela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG