Linkovi

Mediji: Pooštravanje mera u Britaniji posle Božića


Prema procenama medija koji su o tome izvestili - restrikcije bi trajale u intervalu između dve nedelje i dva meseca – i stupile bi na snagu posle Božića. (Foto: AP/Mike Egerton
Prema procenama medija koji su o tome izvestili - restrikcije bi trajale u intervalu između dve nedelje i dva meseca – i stupile bi na snagu posle Božića. (Foto: AP/Mike Egerton

Britanske vlasti razmatraju uvođenje striktnijih mera posle Božića u nastojanju da uspore širenje omikron soja kovida 19, javili su Tajms i drugi britanski mediji, izvestila je agencija Rojters.

U Britaniji je protekle sedmice registrovan veliki broj slučajeva kovida 19, a zvaničnici i ministri ukazali su da su hospitalizacije takođe u porastu.

Članovi kabineta premijera Borisa Džonsona sastaju se u utorak – što je uticalo na tumačenja da je uvođenje novih mera neizbežno. Prema procenama medija koji su o tome izvestili - restrikcije bi trajale u intervalu između dve nedelje i dva meseca – i stupile bi na snagu posle Božića.

Zvaničnici su 28. decembar označili kao termin početka novih ograničenja”, napisao je na društvenoj mreži Tviter Stiven Svinford – urednik u Tajmsu.

Svinford i drugi mediji ukazali su da bi to verovatno podrazumevalo zabranu boravka u zatvorenom prostoru članova više razlličitih domaćinstava, moguća ograničenja broja ljudi koji se mogu sastajati na otvorenom – kao i rada pabova i restorana isključivo na otvorenom prostoru.

Omikron, novi soj kovida 19, raspostranjen je širom sveta i registrovan u najmanje 89 država. Za sada je poznato da je ta varijanta virusa veoma prenosiva – ali još u poptunosti nije poznata težina simptoma i bolesti koju izaziva.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je u nedelju da je 12 osoba u Britaniji umrlo od varijante Omikrona, a njih 104 se trenutno nalaze na bolničkom lečenju.

Protekle sedmice britanski zdravstveni zvaničnici su upozorili da bi broj hospitalizacija mogao biti značajno povećan jer se pandemija kovida širi u zemlji.

Inače, ugostiteljski objekti zatražili su od britanskih vlasti finansijsku podršku – jer su smernice o ograničavanju kontakata uoči Božića doprineli da pabovi i restorani budu prazni, u regularnim okolnostima, jednom od najprometnijih perioda.

Predstavnik za medije britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da je pomoć ugostitelja mera koja se razmatra.

Najavio je i da će vlasti nastaviti razgovore sa ugostiteljima o načinima za pružanje podrške.

XS
SM
MD
LG