Linkovi

Evropske zemlje uvode nove restrikcije dok raste broj zaraženih omikronom


Železnička stanica u Londonu (Foto: AP/Matt Dunham)
Železnička stanica u Londonu (Foto: AP/Matt Dunham)

Evropske države uvode nova ograničenja da bi suzbile nagli rast broja zaraženih od omikron varijante Kovida 19 koji preti da poremeti globalni ekonomski oporavak.

U Danskoj, premijerka Mete Frederiksen saopštila je da nove restrikcije, koje mora da odobri parlament, obuhvataju zatvaranje pozorišta, bioskopa, zabavnih parkova i kongresnih cenatara.

Vlada je predložila i zabranu služenja alkohola posle 22 sati po lokalnom vremenu i pozvala Dance da ograniče okupljanja.

"Za rekordno vreme, pravila igre su se ponovo promenila", poručila je Frederiksen, nakon što je u Danskoj do sada registrovano 11.559 slučajeva omikrona.

Nove restrikcije uoči Božićnih praznika uvode se i u Irskoj i Švajcarskoj, nakon što je Francuska zatvorila granice za većinu Britanaca.

Irska vlada u petak je naložila zatvaranje barova i restorana u 8 uveče po lokalnom vremenu i ograničila kapacitete događaja na zatvorenom prostoru na 50 odsto.

Irski premijer Majkl Martin rekao je da su mere, koje stupaju na snagu u nedelju a trajaće 6 sedmica, neophodne zato što će omikron verovatno dovesti do nivoa infekcija "daleko većeg od do sada viđenog".

Prema pravilima koja bi mogla da budu objavljena u petak, putnici koji dolaze u Nemačku iz Britanije moraće da budu u dvonedeljnom karantinu, saopštio je portparol nemačkog Ministarstva zdravlja.

U Britaniji je u petak, treći dan zaredom, registrovan rekordan broj novozaraženih - 93.045.

Švajcarska će od ponedeljka do 24. januara proširiti zahtev da se pokaže dokaz o vakcinaciji ili o oporavku od koronavirusa na zatvorene prostore kao što su restorani, dok će za diskoteke i barove biti neophodan negativan test.

U novom, velikom istraživanju, upozorava se da sa omikronom postoji pet veća verovatnoća od ponovne zaraze nego sa deltom.

Prema istraživanju Imperijalnog koledža u Londonu, nema znakova da omikron izaziva blaže simptome od delte, a prethodna zaraza koronavirusom možda nudi zaštitu od samo 19 odsto protiv ponovne zaraze novom varijantom.

Još nije poznato kako će brzo širenje omikrona uticati na globalni ekonomski oporavak zbog čega centralne banke širom sveta preduzimaju različite mere. Banka Engleske podgila je kamatne stope da bi suzbila visoku inflaciju, što su za narednu godinu najavile i američke Federalne rezerve.

Centralna banka Japana zadržala je ublaženu monetarnu politiku. Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard upozorila je da bi oštrije mere za suzbijanje omikrona "mogle da odlože oporavak".

Omikron je doveo do rekordnog rasta broja zaraženih u Britaniji, mada su hospitalizacije i smrtni slučajevi na mnogo manjem nivou. Broj novozaraženih raste i u drugim evropskim zemljama i u Sjedinjenim Državama.

Od pojave koronavirusa u Vuhanu, u Kini, pre gotovo dve godine, više od 5 miliona ljudi preminulo je od kovida širom sveta, dok je zaraženo najmanje 270 miliona.

Širom sveta je dato više od 8,5 milijardi doza vakcina, ali kampanju imunizacije sada komplikuje širenje omikrona koji prema preliminarnim podacimma smanjuje njihovu delotvornost.

XS
SM
MD
LG