Linkovi

SZO: Bolje otkazati prazničnu proslavu nego život


Doček Nove godine na Tajms skveru u Njujorku, 2017.

Novi soj koronavirusa, omikron, širi se brže od delta soja, a mogu da se zaraze i oni koji su vakcinisani ili su preležali kovid, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Glavna naučnica u SZO, Somja Svaminatan, kazala je da bi bilo preuranjeno zaključiti da je omikron blaža varijanta od prethodnih jer uspešno izbegava do sada stečeni imunitet.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kaže da je utvrđeno da se omikron širi brže od delte.

"I veća je verovatnoća da mogu da se zaraze i vakcinisani i oni koji su preležali bolest".

Studija Imperijal koledža u Londonu je nedavno pokazala da je omikron pet puta zarazniji od ostalih sojeva za one koji su već imali kovid, kao i da nije slabiji od delta varijante.

Ipak, vakcine donekle mogu da zaštite, bez obzira na smanjenu efikasnost antitela.

"Postoji nada da T-ćelije, takozvani drugi stub imuniteta, mogu da spreče teže oboljenje. Uglavnom sve preliminarne analize pokazuju da je imunitet T-ćelija netaknut, a to je ono što nam treba", objasnio je naučnik Abdi Mahamud.

Tedros je upozorio da će predstojeće praznične proslave dovesti do porasta broja zaraženih i umrlih, i da će bolnice opet biti pune.

"Bolje je da otkažete prazničnu proslavu, nego da otkažete život", rekao je šef SZO.

Ipak, SZO je dala i nadu da bi pandemija koronavirusa, koji je globalno usmrtio 5,6 miliona ljudi, u 2022. mogla da se završi. Ističe se značaj vakcina druge i treće generacije, kao i dalji razvoj lekova.

"Nadamo se da će ovo postati blaga bolest koja se lako leči", rekao je Majk Rajan, stručnjak SZO za vanredne situacije i dodao da će kraju pandemije doprineti smanjena transmisija virusa.

Direktor SZO je naglasio da se i dalje mora raditi na istrazi o poreklu virusa i da bi Kina trebalo da sarađuje u tome.

XS
SM
MD
LG