Linkovi

Amerikancima za praznike preti i delta i omikron


ARHIVA - Stanovnici Njujorka testiraju se na Kovid 19 (Foto: Rojters/Eduardo Munoz)
ARHIVA - Stanovnici Njujorka testiraju se na Kovid 19 (Foto: Rojters/Eduardo Munoz)

Amerikanci se suočavaju sa neizvesnom prazničnom sezonom drugu godinu zaredom, s obzirom na to da veoma zarazni omikron soj koronavirusa preti da pogorša već alarmantan nagli rast slučajeva Kovida 19.

Zdravstveni zvaničnici izražavaju duboku zabrinutost zbog rasta broja zaraženih i upozoravaju da bi bolnice - koje već pokušavaju da izađu na kraj sa posledicama delte - mogle da budu pod ogromnim teretom ako dve varijante zajedno izazovu novi talas pandemije.

U Mejnu je u sredu registrovan rekordan broj hospitalizacija, dan nakon što je broj zaraženih koji su primljeni u bolnicu ponovo dostigao najviši nivo u Mičigenu. U Nju Džersiju je u četvrtak zabeležen najveći broj slučajeva od sredine januara.

Tokom proteklog meseca, broj novih slučajeva porastao je za gotovo 40 odsto na sedmodnevni prosek od 121.000 novozaraženih dnevno, pokazuju podaci agencije Rojters.

Broj žrtava porastao je za 18 procenata od sredine novembra na 1.300 smrtnih slučajeva u proseku dnevno. Prošlog meseca, broj hospitalizacija porastao je za oko 45 odsto.

Vodeći američki epidemiolog, doktor Entoni Fauči, rekao je u četvrtak da će omikron uskoro biti dominantan soj.

"To smo videli u Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji i apsolutno sam siguran da ćemo to videti ovde relativno skoro", rekao je Fauči koji će u četvrtak razgovarati sa predsednikom Džo Bajdenom o reakciji vlade.

U Južnoafričkoj Republici, Britaniji i Danskoj, broj novih zaraza omikronom se udvostručuje svaka dva dana.

Prema preliminarnim podacima, omikron bi mogao da bude zarazniji od delte, ali je manje verovatno da izaziva teške oblike bolesti, mada se i dalje ne zna mnogo o novoj varijanti. Istraživanja sugerišu i da dve doze vakcine pružaju znatno manju zaštitu protiv omikrona, ali buster doza znatno poboljšava delotvornost imunizacije.

U Njujorku, procenat pozitivnih na kovid 19 udvostručio se za tri dana, tvitovao je doktor Džej Varma, savetnik gradonačelnika Bila de Blasia.

"Nikada ovo nismo videli u Njujorku", tvitovao je Varma i dodao da je jedino objašnjene to što omikron zaobilazi i prirodni i imunitet izazvan vakcinama.

Zbog novog rasta zaraženih, Amerikanci peispituju planove za putovanje tokom praznika drugu godinu zaredom. Eksperti navode da vakcinisani pojedinci mogu bezbedno da putuju dok god nose maske i izbegavaju nepotrebne rizike, kao što su velike grupe i okupljanja u zatvorenom prostoru.

U međuvremenu, kompanije odlažu planove da vrate zaposlene u kancelarije. Sitigrupa je dozvolila zaposlenima u Njujorku da rade od kuće tokom praznika. Otkazano je i nekoliko utakmica NBA i NHL (hokejaške) lige. U NFL-u, gotovo 100 igrača je stavljeno na spisak rezervi zbog kovida.

Sjedinjene Države prve su u svetu po dnevnom broju zaraženih. Od izbijanja pandemije, preminulo je više od 800.000 ljudi, a zaraženo 50 miliona. Omikron je registrovan u 36 američkih država.

XS
SM
MD
LG