Linkovi

Moderna: Dodatna doza vakcine jača imunitet protiv omikrona


ARHIVA - Lekar priprema dozu Modernine vakcine protiv kovida 19 u Los Anđelesu, 29. marta 2021. (Foto: AP/Gerald Herbert)
ARHIVA - Lekar priprema dozu Modernine vakcine protiv kovida 19 u Los Anđelesu, 29. marta 2021. (Foto: AP/Gerald Herbert)

Američka farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da inicijalni laboratorijski testovi pokazuju da je treća doza njene postojeće vakcine protiv kovida 19 efikasna protiv omikron varijante koronavirusa, koja se ubrzano širi po SAD i svetu.

U saopštenju koje je objavila u ponedeljak, kompanija navodi da njen buster, koji čini polovina doze prvobitne vakcine, 37 puta povećava nivo antitela, dok puna doza vakcine, koja se koristi u okviru primarnog režima vakcinacije, povećava antitela više od 80 puta.

Doktor Pol Barton, glavni medicinski direktor Moderne, kaže da studija, koja još nije prošla stručnu recenziju, dokazuje da je vakcina te kompanije efikasna, "izuzetno bezbedna" i da će "zaštiti ljude u predstojećem prazničnom periodu i kroz zimske mesece kada ćemo videti najteži pritisak omikrona".

Američki zdravstveni zvaničnici dozvolili su prošlog meseca da se vakcine koje je razvila Moderna, kao i one kompanije Fajzer, koriste kao busteri za sve odrasle Amerikance. Dan ranije, doktor Entoni Fauči, glavni američki stručnjak za infektivne bolesti, upozorio je da omikron "besni širom sveta", i pozvao Amerikance da se vakcinišu i prime buster.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u nedelju da je omikron, koji je prvo otkriven prošlog meseca u nekoliko država na jugu Afrike, sada prisutan u 89 zemalja.

U državi Njujork je, treći dan za redom, zabeležen rekordno visoki broj novih infekcija, sa skoro 22.500 potvrđenih slučajeva. Povećani broj infekcija doveo je do zatvaranja brojnih pozorišta i restorana u Njujorku, a prizori iz grada podsećaju na mart 2020. godine, kada se kovid 19 prvi put pojavio. Građani satima čekaju u dugim redovima da se testiraju.

Kovid i dalje remeti tri glavne profesionalne sportske lige u Severnoj Americi. Nacionalna hokejaška liga (NHL) odložila je ukupno 27 utakmica u subotu i nedelju i odložila dodatnih 12 utakmica do 23. decembra, jer podrazumevaju putovanje između SAD i Kanade. Nacionalna fudbalska liga (NFL) je bila primorana da pomeri više utakmica sa nedelje na ponedeljak i utorak, zbog izbijanja kovida 19 među članovima nekoliko timova. Više od 100 igrača ukupno je preskočilo utakmice zbog zdravstvenih i bezbednosnih protokola lige.

Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) saopštila je da odlaže pet utakmica u nedelju, pošto su igrači u nekoliko timova testirani pozitivni na koronavirus.

Demokratski senatori Elizabet Voren i Kori Buker saopštilii su da su testirani pozitivni na kovid 19.
Demokratski senatori Elizabet Voren i Kori Buker saopštilii su da su testirani pozitivni na kovid 19.

Virusa nije pošteđen ni američki Kongres, gde su dvoje istaknutih zakonodavaca demokratska senatorka Elizabet Voren i njen kolega Kori Buker saopštili da su testirani pozitivni. Voren i Buker su rekli da su vakcinisani i da su dobili bustere.

Za to vreme, Izrael je saopštio da je zabranio putovanja u 10 zemalja - Belgiju, Kanadu, Nemačku, Mađarsku, Italiju, Maroko, Portugal, Švajcarsku, Tursku i SAD, zbog brzog širenja omikminirona. Prema "crvenoj listi" te zemlje, od Izraelaca koji se vraćaju iz tih zemalja traži se da provedu vreme u karantinu, čak i ako su vakcinisani.

Izraelsko ministarstvo zdravlja prijavilo je 175 slučajeva nove varijante u nedelju.

U izveštaju su korišćeni i podaci agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG