Linkovi

Holandija ponovo zatvorena zbog omikrona


U Holandiji će u narednih mesec dana biti zatvorene sve prodavnice sem prehrambenih, ugostiteljski objekti, frizeri, teretane
U Holandiji će u narednih mesec dana biti zatvorene sve prodavnice sem prehrambenih, ugostiteljski objekti, frizeri, teretane

Holandija je od danas ponovo zatvorena, a lokdaun je planiran tokom božićnih i novogodišnjih praznika kako bi se sprečilo širenje novog, zaraznog soja koronavirusa.

Premijer Mark Rute objasnio je da zatvaranje znači da neće raditi nijedna prodavnica sem prehbrambenih, zatvoreni su restorani, frizerski saloni, muzeji, teretane od 19. decembra do 14. januara. Škole neće raditi do 9. januara. Holanđanima je preporučeno da ne pozivaju više od dve osobe u goste, a i napolju su dozvoljeni susreti najviše dvoje ljudi.

"Holandija se ponovo zatvara. To je neophodno zbog petog talasa infekcije koji stiže sa omikronom", rekao je Rute.

Broj zaraženih u Holandiji je ponovo počeo da raste pre tri nedelje.

Iako je u Holandiji čak 85 odsto odraslih primilo dve doze vakcine, samo 9 odsto je primilo buster, što je jedna od najnižih stopa u Evropi.

Veliki rast broja obolelih registrovan je i u Velikoj Britaniji.

Broj omikron slučajava registrovanih širom Britanije dostigao je gotovo 25.000 u petak, što je rast od više od 10.000 u odnosu na prethodna 24 sata. Veruje se da je od zaraze omikronom do četvrtka preminulo sedam osoba.

Međutim, savetnici britanske vlade saopštili su da je "gotovo sigurno" da se stotine hiljade ljudi dnevno zarazi omikronom i da je verovatno da će naglo rasti i broj hospitalizacija.

Britanski ministar zdravlja Said Džavid rekao je podaci pokazuju da oko 60 odsto novozaraženih ima omikron. Kazao je da vlada prati situaciju iz sata u sat i da će preduzeti mere u skladu sa onim što budu pokazali podaci. Gradonačelnik Londona Sadik Kan smatra da su nove restrikcije neizbežne.

Vlade u Francuskoj, Kipru i Austriji pooštrile su ograničenja na putovanja. Pariz je otkazao vatromet za novogodišnju noć, Danska je zatvorila pozorišta, koncertne hale, zabavne parkove i muzeje, a Irska zatvorila barove i pabove posle 8 uveče, i ograničila okupljanja.

Omikron varijanta koronavirusa širi se značajno brže od delte i registrovana je u 89 zemalja, a broj slučajeva se udvostručuje svakih 1,5 do 3 dana u područjima gde se virus prenosi lokalno, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Omikron se brzo širi u zemaljama u kojima je visok nivo imuniteta među stanovništvom, ali nije jasno da li je to zbog toga što virus zaobilazi imunitet, zato što je ubrzano prenošenje ili je reč o kombinaciji oba faktora, navodi SZO.

"Podaci o ozbiljnosti omikrona su i dalje ograničeni. Potrebno je više informacija da bi utvrdilo koliko je ozbiljan i kako na to utiču vakcinacija i već stečeni imunitet", saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Dodaje se i da "su podaci ograničeni kada je reč o delotvornosti vakcine protiv omikrona".

SZO upozorava da bi zbog brzog rasta broja slučajeva, bolnice mogle da budu preopterećene u nekim mestima.

"Broj hospitalizacija u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici i dalje raste i imajući u vidu brzo povećanje slučajeva, moguće je da bi mnogi zdravstveni sistemi mogli brzo da budu preopterećeni", upozorava SZO.

XS
SM
MD
LG