Linkovi

Tajlandski dečaci spaseni iz potopljene pećine prvi put u javnosti


Dvanaestorica dečaka i njihov fudbalski trener, koji su spaseni iz potopljene pećine, pristigli na konferenciju za novinare u severnoj provinciji Čiang Rai, Tajland, 18. jula 2018.
Dvanaestorica dečaka i njihov fudbalski trener, koji su spaseni iz potopljene pećine, pristigli na konferenciju za novinare u severnoj provinciji Čiang Rai, Tajland, 18. jula 2018.

Nedelju dana nakon traumatičnog spasavanja iz potopljenog kompleksa špilja, 12 tinejdžera, članova tajlandskog mladog fudbalskog tima i njihov trener pojavili su se u javnosti. Na današnjoj 45-minutnoj konferenciji za novinare, koju su uživo prenosile sve televizije, dečaci su bili dobro raspoloženi.

Jedan od dečaka je rekao da je bodrio sve ostale da nastave da se bore i opisao kako je grupa preživljavala u poplavljenoj pećini na severu Tajlanda.

Dvanaest dečaka i njihov 25-godišnji trener rekli su da su hteli da istraže unutrašnjost pećine Tam Luang 23. juna, ali je kiša koja je pala poplavila pećinske prolaze pa su ostali zarobljeni u njoj. Planirali su da unutra ostanu samo sat vremena, pa sa sobom nisu poneli ni hranu ni vodu. Na konferenciji za novinare su rekli da su pili vodu koja je kapala sa zidova pećine.

Roditelji pojedinih dečaka zahvalili su se treneru Ekapolu Čantavongu zbog toga što su njihova deca preživela.

Zvaničnici kažu da su dečaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov trener u dobrom mentalnom i fizičkom zdravstvenom stanju, ali doktori ostaju zabrinuti zbog dugotrajnih psiholoških trauma od njihovog dvonedeljnog zatočeništva u pećini.

Akcija spasavanja trajala je tri dana, a spasioci su se trkali sa monsunskim kišama, vremenom i manjkom kiseonika unutar pećine.

Bivši specijalac tajlandskih mornaričkih "foka", Sam Gunan, izgubio je život dok je postavljao iskorišćene boce sa vazudhom duž rute za spasavanje. Ostao je bez vazduha prilikom izlaska iz pećine.

XS
SM
MD
LG