Linkovi

Još se ne zna kada i kako će dečaci biti spaseni iz pećine na Tajlandu


Dečaci u pećini na novom snimku koij su objavile tajlandske "foke"
Dečaci u pećini na novom snimku koij su objavile tajlandske "foke"

Nadležni na Tajlandu i dalje razmatraju najbezbedniji način da iz pećine izbave 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera, koji su pronađeni posle 9 dana potrage. Još nije poznato kada bi operacija spasavanja mogla da počne, ali se zna da neće biti jednostavna.

Timovi spasilaca na severnom Tajlandu obučavali su dečake kako da plivaju i rone – kao pripremu za jedan od scenarija izlaska iz pećine. Sa dečacima i njihovim trenerom su lekari, psiholozi i pripadnici tajlandskih mornaričkih “foka”, a obezbeđeni su im hrana i lekovi. Na novom video snimku koji je objavljen, vidi se da su dečaci dobrog zdravlja.

Voda je duboka, a prostor u pećini je uzak. Da bismo izbavili decu biće potrebno mnogo ljudi. Učimo decu kako da rone i plivaju, a ako nivo vode bude opao i ako se brzina kojom teče smanji – moći ćemo brzo da ih izbavimo”, rekao je zamenik tajlandskog premijera Pravit Vongusvan.

Iz pećine Tam Luang se konstantno ispumpava voda
Iz pećine Tam Luang se konstantno ispumpava voda

​Iz pećine je ispumpano 120 miliona litara vode.

Narongsak Osotanakorn, guverner provincije Čiang Rai, kaže da su nadležni voljni da što pre izbave dečake, ali da će se operacija spasavanja možda odvijati u fazama.

Ne moraju svih 13-oro da izađu u isto vreme, onaj koji bude spreman izaći će prvi”, rekao je Osotanakorn.

Zvaničnici su demantovali medijske navode da bi dečaci u pećini mogli da ostanu i nekoliko meseci, ali je potvrdio da su zalihe hrane obezbeđene za taj period.

Dečaci zarobljeni u pećini na Tajlandu u momentu kada su ih pronašli britanski ronioci
Dečaci zarobljeni u pećini na Tajlandu u momentu kada su ih pronašli britanski ronioci

Ceo lokalni fudbalski tim se vodio kao nestao od 23. juna kada se nisu vratili s treninga. Dečaci su uzrasta od 11 do 16 godina, a trener ima 25 godina. Njihovi bicikli i otisci prstiju pronađeni su na ulasku u pećinu. U potrazi za njima pomagali su i stručnjaci iz SAD, Kine i Britanije, a pronašli su ih britanski ronioci.

Kompleks Tam Luang često bude poplavljen za vreme kišne sezone na Tajlandu, koja traje od juna do oktobra.

XS
SM
MD
LG