Linkovi

Misija ispunjena: Svi dečaci i njihov trener spaseni iz pećine na Tajlandu


Volonteri slave u blizini pećinskog kompleksa Tam Luang, u severnoj pokrajini Čijang Rai na Tajlandu (Foto: Reuters/Soe Zeya Tun)
Volonteri slave u blizini pećinskog kompleksa Tam Luang, u severnoj pokrajini Čijang Rai na Tajlandu (Foto: Reuters/Soe Zeya Tun)

Svih 12 dečaka i njihov fudbalski trener izbavljeni su iz poplavljene pećine Tam Luang na Tajlandu, posle trodnevne operacije spasavanja. Oni su u pećini proveli više od dve nedelje i zbog toga su odmah po izlasku prebačeni u bolnicu, gde se utvrđuje njihovo zdravstveno stanje. Neki od dečaka su uspeli da vide i svoje roditelje, doduše samo kroz staklo u bolnici, jer im lekari ne dozvoljavaju direktan kontakt sa okolinom, dok ne utvrde da li su od nečega oboleli.

spaseni dečaci i njihov fudbalski trener na tajlandu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

​Misija ispunjena! Dramatična opercija spasavanja uspešno je okončana - svih 12 dečaka i njihov fudbalski trener izbavljeni su iz poplavljene pećine na Tajlandu.

Srećnu vest su na Fejsbuku potvrdile i tajlandske foke: kažu da „nisu sigurni da li je reč o čudu, nauci ili nečemu trećem, ali da je svih 13 "Divljih veprova" spaseno iz pećine, aludirajući na ime fudbalskog tima trenera i 12 dečaka.

U poslednjoj trećoj fazi ronioci su izvukli trenera i poslednju četvoricu dečaka.

Cela akcija je delovala neverovatno ako se uzmu u obzir poplavljeni i uski delovi pećine. Spasioci su povremeno jedva uspevali da se održe iznad vode dok su pokušavali da izbave dečake i trenera. Akcija je posebno bila rizična za dečake, koji nikada nisu ronili, ali su svi iz pećine izašli živi.

Prva pomoć im je ukazana odmah, na licu mesta, a potom su prebačenu u bolnicu. Svi dečaci su, kako se navodi, dobro raspoloženi, ali im zdravlje nije baš najbolje. Lekari kažu da su kod dvojice uočili moguću infekciju pluća, a kod druge dvojice infekciju krvi. Ipak, ističu da svi imaju snažan imunitet, jer su sportisti.

„Posle prijema u bolnicu dečaci su primili tetanus i vakcinu protiv besnila, vitamin B1 i antibiotike. Kod dvojice dečaka su rendgenski snimci pokazali da možda imaju upalu pluća“, izjavio je sekretar za zdravstvo Tajlanda ​Jetsada Čokedamrongsuk.

Spaseni dečaci će biti u bolnici još najmanje sedam dana, jer se čekaju rezultati analize krvi, a sa članovima porodica komuniciraju preko staklenog zida.

“Lekari obično takve pacijente izoluju dok ne utvrde šta je tačno problem, ali i dok ne vide da li ljudi, koji su u kontaktu sa pacijentima imaju neke zdravstvene probleme”, objašnjava lekarka ​Džen Ešton.

Lekari treba još dodatno da istraže da li su dečaci dobili takozvanu “pećinsku bolest” pluća, budući da su u poplavljenoj pećini proveli više od dve nedelje.

Dvanaest dečaka i njihovog trenera su u pećini Tam Luang pronašli britanski ronioci prošlog ponedeljka - 10 dana pošto su nestali. Preživeli su tako što su pili vodu koja je kapljala sa zidova pećine, a lokalni mediji prenose da su kod sebe imali i nešto hrane, uglavnom čips i sokove.

Jedan od dečaka je u pećini napunio 16 godina, a njegova porodica mu je spremila i rođendansku tortu. Proslaviće kada se svi potpuno oporave.

XS
SM
MD
LG