Linkovi

Radost na Tajlandu - pronađeni nestali dečaci!


Spasioci u pećinskom kompleksu Tam Luang.
Spasioci u pećinskom kompleksu Tam Luang.

Dvanaest dečaka, mladih fudbalera i njihov trener, koji su proveli devet dana zarobljeni u poplavljenoj pećini na Tajlandu, "pronađeni su živi i bezbedni", saopštio je guverner provincije Čijang Rai.

"Pronašli smo svih trinaest, bezbedni su, vodićemo računa o njima dok ne budu mogli da se izvuku iz pećine", rekao je pokrajinski guverner Narongsak Osotanakorn novinarima posle čega je usledio spontani aplauz uz uzvike veselja. "Dostavićemo im hranu i poslaćemo lekara - ronioca. Nisam siguran da mogu da jedu pošto dugo nisu ništa jeli", dodao je guverner.

Tim elitnih ronioca tajlandske mornarice objavio je da su ranije danas stigli do ključnog prolaza ka poplavljenom pećinskom kompleksu. Nije bilo nikakvih vesti o 12 igrača - starih između 11 i 16 godina - i njihovom 25-godišnjem treneru od kada su nestali pre devet dana.

Ronioci su dospeli do mesta u pećini Tam Luang gde se prolaz račvao u dva smera.

Spasilačke ekipe unutar pećinskog kompleksa u kojem je nestalo 12 dečaka zajedno sa fudbalskim trenerom. Svi su pronađeni živi u ponedeljak.
Spasilačke ekipe unutar pećinskog kompleksa u kojem je nestalo 12 dečaka zajedno sa fudbalskim trenerom. Svi su pronađeni živi u ponedeljak.

Dečaci se 23. juna nisu vratili kućama posle treninga. Jedini trag koji je ostao za njima bili su bicikli i kopačke pronađene ispred ulaza u kompleks kao i otisci šaka duž zidova pećine. Snažne poplave posle višednevnih kiša otežavale su pokušaje spasilaca da dođu do grupe dečaka. Međunarodni eksperti iz SAD, Australije, Kine i Britanije pomogli su u spasilačkim operacijama.

Kompleks Tam Luang često bude poplavljen za vreme kišne sezone na Tajlandu, koja traje od juna do oktobra.

XS
SM
MD
LG