Linkovi

Tajlandski zvaničnik: Dečaci bi mogli u etapama da napuštaju pećinu


Dečaci fudbalskog tima za mlađe od 16 godina, zarobljeni unutar Tam Luang pećine, primaju pomoć od bolničara u Čiang Raiu na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka mornaričkih foka, snimljenog 3. jula 2018.
Dečaci fudbalskog tima za mlađe od 16 godina, zarobljeni unutar Tam Luang pećine, primaju pomoć od bolničara u Čiang Raiu na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka mornaričkih foka, snimljenog 3. jula 2018.

Tajlandski zvaničnik koji nadgleda operaciju spasavanja fudbalskog tima zarobljenog u potopljenoj pećini, kaže da bi 12 dečaka i njihov trener mogli da budu vađeni iz nje u različita vremena, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja.

Guverner provincije Čiang Rai, Narongsak Osatanakorn, rekao je u sredu da "svih 13-orica možda neće izaći u isto vreme. Ukoliko su uslovi pravi i ukoliko je ta osoba sprema 100 odsto, moći će da izađe". On kaže da će vlasti razmatrati njihovu spremnost svakog dana i da neće nastavljati ukoliko bude bilo kakvog rizika.

Članovi tima i njihov trener viđeni su u poslednjem video snimku kako sede sa pripadnicima tajlandskih mornaričkih "foka" u tamnoj pećini, dok baterija osvetljava njihova ispijena lica.

Narongsak kaže da su dečaci vežbali korišćenje ronilačkih maski i disanje, ali da ne veruje da se planira da rone.

Zarobljeni od 23. juna

Dečaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov 25-ogodišnji trener nestali su kada su otišli da istražuju pećinu Tam Luang Nang Non u severnoj provinciji Čaing Rai, nakon fudbalske utakmice 23. juna. Saigrače, koji su ostali zarobljeni kada je jaka kiša potopila pećinu, pronašli su ronioci spasioci u ponedeljak uveče tokom očajničke potrage u kojoj su učestvovali eksperti iz zemalja širom sveta.

Vlasti kažu da su dečake, koji su takođe prikazani i u utorak u kratkom videu koji je napravio britanski ronilac koji ih je pronašao, pogledala sedmorica pripadnika tajlandskih mornaričkih "foka", uključujući bolničara, koji su ostali sa njima unutar špilje. Većinom su u stabilnom stanju i dobili su visokoproteinska pića.

Budistički monah Kruba Bunčum, u centru, izlazi nakon zajedničke molitve sa rodbinom nestalih dečaka u Tam Luang pećini tokom akcije spasavanja, 4. jula 2018.
Budistički monah Kruba Bunčum, u centru, izlazi nakon zajedničke molitve sa rodbinom nestalih dečaka u Tam Luang pećini tokom akcije spasavanja, 4. jula 2018.

U svim snimcima, izgleda da su dečaci u dobrom raspoloženju. U poslednjem video snimku, vidi se mornarička "foka" kako antibiotskom mašću zbrinjava manje posekotine na stopalima i nogama dečaka. Vidi se nekoliko dečaka kako se osmehuje dok razgovaraju sa specijalcem koji priča šale.

Porodice, prijatelji, poznati monah

To što su videli dečake podiglo je raspoloženje njihovih članova porodica, a zvaničnici rade na instaliranju internet kabla do pećine, kako bi roditelji mogli da razgovraju sa svojom decom.

Kian Kamluang, čiji je 16-ogodišnji sin, Pornčai, u pećini, kaže da je mislila da ima 50 odsto šansi da će njen sin biti pronađen.

"Deluje kao da ste dobili novi život", rekla je, dodajući da nikad više neće pustiti svog sina da ide u pećinu u blizini vode.

Oni koji čekaju dečake da izađu, uključujući i prijatelje nekih dečaka koji su zarobljeni unutra, pevali su pesmu ispred ulaza u pećinu kako bi izrazili svoju podršku.

Nekoliko religijskih figura takođe se pojavilo, uključujući i poznatog budističkog monaha, Kruba Bunčum, koji je prvi posetio mesto i predvideo da će dečaci biti pronađeni ove nedelje.

Vratio se u sredu kako bi ponudio militve za njihovo bezbedno spasavanje i kao odraz poštovanja prema njemu, dozvoljeno mu je da priđe pećini, koja je generalno zatvorena za posmatrače.

Spasioci izlaze iz kompleksa pećina Tam Luang u severnoj provinciji Čiang Rai, Tajland, 3. juna 2018.
Spasioci izlaze iz kompleksa pećina Tam Luang u severnoj provinciji Čiang Rai, Tajland, 3. juna 2018.

Bez žurbe za vađenje dečaka

Komandant mornaričkih "foka", kontraadmiral Arpakorn Jukongkaev, rekao je da se ne žuri sa vađenjem grupe iz pećine, pošto su oni bezbedni tu gde se nalaze. Trenutna potopljenost znači da bi dečaci morali da rone, za šta spasilački eksperti tvrde da bi bilo ekstremno opasno.

Dok se napori da se voda ispumpa nastavljaju, neki tajlandski zvaničnici napomenuli su da bi prognoza obilnih kiša za ovu nedelju mogla da ih prisili da odluče da dečaci treba da plivaju i rone kroz istu komplikovanu rutu uskih prolaza kroz koju su njihovi spasioci ušli u pećinu.

Vlasti kažu da i dalje istražuju druge mogućnosti, poput probijanja planinskog zida kako bi se pristupilo pećini, kao i pronalaženje bržih načina za ispumpavanje vode iz nje.

Spasioci kažu da bi najbezbednije za sada bilo snabdevati dečake tu gde su i čekati da voda opadne. To bi moglo, međutim, da potraje mesecima, s obzirom na to da tajlandska kišna sezona traje do oktobra.

Iskusni ronioci zabrinuti su mogućnošću da ronioci vode dečake kroz mračne i opasne vode koje ispunjavaju prolaze, posebno zato što su dečaci netrenirani.

"Prešli smo kilometre pod vodom sa nultom vidljivošću", rekao je Klaus Rasmiusen, sertifikovani instruktor ronjenja koji živi na Tajlandu i koji je logistički pomagao timu mornaričkih "foka". "Komplikovano je".

Rekao je da je opasno, ali moguće, naučiti ih minimum veština.

"Niko neće nikoga podučavati pun kurs za špilje, pokušaj da postanu komotni sa maskama i disanjem je sasvim nešto drugo", rekao je. "Pripremanjem okruženja koje bi im omogućilo da bezbedno odu, to deluje ostvarivo".

XS
SM
MD
LG