Linkovi

Kako će dečaci biti izbavljeni iz pećine na Tajlandu?


Članica porodice jednog od dečaka pokazuje fotografiju dečaka iz pećine koju su napravili britanski spasioci
Članica porodice jednog od dečaka pokazuje fotografiju dečaka iz pećine koju su napravili britanski spasioci

Operacija spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera iz pećina Tam Luang na Tajlandu mora biti ubrzana zbog pljuskova koji ponovo prete, saopštili su nadležni.

Dečaci i trener pronađeni su posle devet dana. Bili su u stabilnom stanju, a dati su im tečna hrana, lekovi protiv bolova i antibiotici. Sa njima su ostali sedmoro članova tajlandskih "foka", lekar i psiholog.

Spasioci sada razmatraju najbolji način da dečake i trenera izbave iz pećine. Jedna od mogućnosti je ispumpavanje vode iz pećina kako bi mogli iz njih da izađu. Opcija je i da im ronioci dostavljaju hranu i lekove dok se voda ne povuče i stvore se uslovi za izađu, a treća mogućnost je da ih nauče da rone i da tako svi izađu iz pećine.

“Ronjenje nije lako. Za ljude koji to nikada nisu radili, može biti veoma teško, to nije poput ronjenja u bazenu jer u pećinama postoje i mali kanali”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tajlanda.

Spasioci prolaze kroz pećinu u potrazi za dečacima
Spasioci prolaze kroz pećinu u potrazi za dečacima

Na petominutnom snimku koji su napravili ronioci vide se dečaci u fudbalskim dresovima kako sede na suvom delu pećine. Spasioci su konstatovali da su dečaci i trener veoma snažni jer su uspeli da prežive devet dana u pećini bez hrane.

Ceo lokalni fudbalski tim se vodio kao nestao od 23. juna kada se nisu vratili s treninga. Dečaci su uzrasta od 11 do 16 godina, a trener ima 25 godina. Njihovi bicikli i otisci prstiju pronađeni su na ulasku u pećinu. U potrazi za njima pomagali su i stručnjaci iz SAD, Kine i Britanije, a pronašli su ih britanski ronioci.

"Hvala svim Tajlanđanima i svim strancima, svi su heroji i svi su jedni drugima pomagali", rekao je premijer Tajlanda Prajut Čan-oča.

Dečaci zarobljeni u pećini
Dečaci zarobljeni u pećini

Kompleks Tam Luang često bude poplavljen za vreme kišne sezone na Tajlandu, koja traje od juna do oktobra.

XS
SM
MD
LG