Linkovi

Međunarodna potraga za dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu


Spasilačke ekipe na ulazu u pećinu gde je nestalo 12 dečaka sa fudbalskim trenerom.
Spasilačke ekipe na ulazu u pećinu gde je nestalo 12 dečaka sa fudbalskim trenerom.

Potraga za 12 dečaka i njihovim fudbalskim trenerom, koji su pre osam dana nestali u jednoj pećini na Tajlandu, intenzivirala se u subotu, kada se zbog prestanka padavina spustio nivo vode u poplavljenom sistemu pećina a novi stručnjaci iz raznih delova sveta pridružili spasilačkoj misiji.

Potraga u severnoj provinciji Čijang Rai odvijala se sporo, pre svega zato što su poplave sprečavale spasioce da dublje uđu u pećinu. Ispumpavanje vode nije rešilo problem pa su pojačani napori da se pronađu pukotine i prolazi u planini koji bi mogli da omoguće prilaz sa druge strane blokiranom delu pećina gde su dečaci možda našli sklonište od poplave.

Dečaci, uzrasta između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji trener ušli su u pećinu Tam Luang Nan Non posle fudbalske utakmice 23. juna ali su neprestane kiše usporavale potragu za njima. Vlasti se ipak nadaju da su dečaci i trener još živi i da je grupa pronašla suvo mesto unutar pećine gde se sklonila čekajući na spasioce.

U subotu, medicinske ekipe održale su vežbu evakuacije da bi proverile koliko vremena je potrebno da se ljudi izvučeni iz pećine smeste u 13 kola hitne pomoći i prevezu do najbliže bolnice.

Australijski policajci i vojno osoblje pridružili su se drugim multinacionalnim timovima, među kojima su američki vojnici i stručnjaci jednog britanskog speleološkog kluba.

Kina je uputila šestočlani tim spasilaca i stručnjaka, saopštila je kineska ambasada u Bangkoku, dodajući da grupa ima iskustva stečena u spasilačkim misijama u Mjanmaru i Nepalu.

Druga, privatna kineska grupa nazvana "Zeleni čamac" pristigla je u nedelju, navodeći da je specijalizovana za spasilačke operacije na planinama i u pećinama. "Nadamo se da možemo da pomognemo", saopštio je član grupe Veng Šudong.

Osim što se ispumpava voda iz poplavljenih komora, spasioci nastoje da pronađu izvor vode koja je poplavila pećinski kompleks, da bi pokušali da je isuše ili preusmere.

Zvaničnici se nadaju da su dečaci i njihov trener uspeli da pronađu izvor sveže vode. Spasioci su takođe počeli da ubacuju pakete prve pomoći kroz planinske otvore u nadi da će nestali možda moći da dođu do njih. Svaki paket sadrži hranu, napitke, telefon, baterijsku lampu, sveće, upaljač i mapu pećine.

XS
SM
MD
LG