Linkovi

Spasioci na Tajlandu: Dobri uslovi za pokušaj izvlačenja dečaka


Spasioci ispred pećine Tam Luang u provinciji Čijang Rai, 7. jula 2018.
Spasioci ispred pećine Tam Luang u provinciji Čijang Rai, 7. jula 2018.

Šef spasilačke misije na Tajlandu izjavio je da su "uslovi savršeni" za spasilačku misiju da se 12 dečaka i njihov fudbalski trener izvuku iz poplavljene pećine u kojoj se nalaze od 23. juna.

Narongsak Osotanakorn, šef spasilačke misije, rekao je novinarima da su vremenski uslovi i zdravstveno stanje dečaka dovoljno dobri da se pokuša komplikovani izlaz kroz uske, poplavljene pećinske tunele.

Samo 12 sati ranije, Osotanakorn je dao sasvim drugačiju izjavu kada je rekao da dečaci nisu spremni za tako naporan zadatak. Oni su već dve nedelje zarobljeni ispod zemlje uz ograničene zalihe hrane i vode.

"Moramo da donesemo jasnu odluku šta možemo da učinimo", rekao je šef spasilaca za francusku novinsku agenciju. On je dodao da, dok je nivo kiseonika adekvatan da dečaci mogu da prežive u pećini, nivo ugljen dioksida je u porastu a zbog kiše bi mogao da naraste nivo vode u pećini i smanji se suvi prostor gde su pronašli utočište, oko dva kilometra unutar sistema pećina.

Spasioci ispumpavaju vodu iz pećinskog kompleksa Tam Luang.
Spasioci ispumpavaju vodu iz pećinskog kompleksa Tam Luang.

Stručnjaci na licu mesta kažu da je nivo vode u pećini opao posle višednevnog ispumpavanja ali bi nove kiše mogle da ponište sve što je učinjeno. 25-godišnji trener, koji je zarobljen sa svojih 12 igrača uzrasta između 11 i 16 godina, napisao je poruku izvinjenja roditeljima dece, koju su profesionalni ronioci koji vode računa o grupi dostavili roditeljima.

"Svim roditeljima, sva deca su još dobro", napisao je rukom Ekapol Čantavong. "Obećavam da ih čuvam što najbolje mogu. Hvala na moralnoj podršci i izvinjavam se roditeljima".

Dečaci iz fudbalskog tima igrača mlađih od 16 godina dobili su lekarsku pomoć u pećini.
Dečaci iz fudbalskog tima igrača mlađih od 16 godina dobili su lekarsku pomoć u pećini.

Pisma porodicama

Dečaci su takođe poslali pisma, navodeći da su dobro ali da im nedostaju porodice.

Velika operacija unutar i oko pećine Tam Luang Nang Non pretrpela je prvi žrtvu kada je bivši pripadnik tajlandskih mornaričkih foka preminuo ispod vode i spasioci nisu mogli da ga ožive. Vlasti navode da je Samarn Punan volontirao da učestvuje u misiji i preminuo pošto je ostao bez kiseonika dok je postavljao boce s kiseonikom duž putanje gde treba da se evakuišu dečaci sa trenerom.

Spasioci na Tajlandu pripremaju se da uđu u pećinu.
Spasioci na Tajlandu pripremaju se da uđu u pećinu.

​Jedan visoki vojni komandant izjavio je da je najhitnija misija sada obezbediti dovoljno kiseonika timu. Nivo kiseonika opada zbog broja radnika unutar pećine. Linija sa kiseonikom je povezana sa telefonskom linijom da bi se obezbedio kanal komunikacije sa decom o kojoj se staraju četvorica pripadnika mornaričkih foka među kojima je i jedan lekar.

Dečaci i njihov trener ušli su da istraže pećinu posle fudbalske utakmice 23. juna. Monsunske poplave su im presekle izlaz i sprečile spasiocima da pronađu grupu skoro 10 dana pošto je jedini način da se pronadju bio prolaz kroz uske i mračne proalze pune blatnjave vode i snažnih struja.

XS
SM
MD
LG