Linkovi

Spaseni dečaci pod lekarskim nadzorom zbog mogućih zdravstvenih problema


Arhiva - Policijsko i vojno osoblje koriste kišobrane kako bi zaštitili nosila sa dečacima spasenim iz pećine, na vojnom aerodromu u Čiang Raiju, 9. jula 2018.
Arhiva - Policijsko i vojno osoblje koriste kišobrane kako bi zaštitili nosila sa dečacima spasenim iz pećine, na vojnom aerodromu u Čiang Raiju, 9. jula 2018.

Dvanaestorica dečaka, članovi mladog fudbalskog tima, koji su bili zarobljeni u potopljenoj tajlandskoj pećini više od dve nedelje i koji su konačno izašli, sada su pod strogim nadzorom u bolnici.

Dečaci sa Tajlanda u bolnici
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Pokazalo se da su dečaci, starosti od 11 do 16 godina, u relativno dobrom stanju. Evo spiska zdravstvenih pitanja sa kojima se, međutim, i dalje susreću:

U kakvom su stanju dečaci?

Prvih osam dečaka spaseni su iz pećine sa niskom telesnom temperaturom, pa su zato utopljavani, rekli su tajlandski doktori u utorak.

Jedan je imao nizak puls, a jedan je imao ogrebotinu na desnom članku. Doktori sumnjaju da dvojica imaju infekciju pluća - verovatno upalu pluća - na osnovu rentgenskog snimka.

Kako se osećaju nakon tretmana?

Sve u svemu, dečaci su se osećali bolje, bez groznice, kretali su se samostalno i smešili.

Ali, doktori su rekli da će dečaci biti zadržani u karantinu. Roditeljima je dozvoljeno da ih vide kroz staklo izolacije i razgovaraju sa njima preko bolničkih telefona.

Moglo bi proći sedam dana pre nego što budu otpušteni iz bolnice, rekao je Džedsada Čokdumrongsuk, sekretar u Ministarstvu za javno zdravlje.

Zašto su u karantinu?

Dečaci su pothranjeni i slabi i doktori su verovatno zabrinuti da bi mobli biti osetljivi na bakterije koje bi mogli da im prenesu članovi porodice ili drugi posetioci, kaže doktor Ian Lipkin, ekspert za zarazne bolesti na Univerzitetu Kolumbija.

Ali, takođe je moguće i da oni inficiraju druge. Doktori kažu da ne znaju kakvu vrstu neobičnih bolesti su mogli da pokupe u pećini.

"Nikada nismo imali iskustva takve vrste sa dubokim pećinama" i doktori sprovode seriju testova na dečacima, rekao je Džedsada.

VIDEO: Spasavanje iz pećine

Rescued Thai Boys Could Face Anxiety Disorders, Other Mental Health Problems
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

​U špiljama žive slepi miševi. Oni mogu da šire razne vrste virusa, od besnila do virusa Nipa, koji izaziva zapalenje pluća, napade i smrt. Dečaci su rekli doktorima da nisu videli nikakve slepe miševe niti druge životinje, a eksperti kažu da je malo verovatno da bi slepi miševi išli tako duboko u pećine, kao tamo gde su dečaci bili.

Lipkin kaže da veći rizik postoji od bakterije tetanusa, koja bi mogla da inficira rane, bakterije koja izaziva diareju i kojom bi mogla biti zaražena voda u pećini i spora koje se mogu udagnuti i napasti pluća što bi izazvalo probleme sa disanjem, uključujući i zapalenje pluća.

Šta čeka dečake?

Lipkin kaže da će najverovatnije problemi dolaziti zbog stresa izazvanog ovim zastrašujućim iskustvom.

Jedan od tajlandskih doktora kaže da su dečaci srećni, ali da psiholozi treba da ih pogledaju.

Vođeno spasavanje bilo je stesno, a premijer Tajlanda, Prayut Čan-oča kaže da su dečacima dati lekovi protiv aksioznosi kako bi im pomogli da smire živce.

Ljudi koji prežive tako intenzivan i opasan događaj mogu patiti od dugotrajne anksioznosti, depresije i drugih simptoma postraumatskog stresnog poremećaja. Tajlandsko Odeljenje za mentalno zdravlje i bolnice radi sa porodicama kako bi im pomogli da se dečaci mentalno oporave, uključujući i preporuke da se ne "kopa" previše po detaljima onoga što su preživeli.

XS
SM
MD
LG