Linkovi

Evropska agencija za lekove odobrila vakcinisanje dece od 5 do 11 godina


Izraelska devojčica (9) prima svoju prvu dozu vakcine Fajser BajoNTek, u Klalit zdravstvenoj službi u Tel Avivu, Izrael, 23. novembra 2021.
Izraelska devojčica (9) prima svoju prvu dozu vakcine Fajser BajoNTek, u Klalit zdravstvenoj službi u Tel Avivu, Izrael, 23. novembra 2021.

Komitet Evropske gencije za lekove (EMA) za humane lekove preporučila je da se vakcina proizvođača Fajzer BajoNTek odobri za decu uzrasta od pet do 11 godina. Vakcina je već u upotrebi za decu stariju od 12 godina.

U peporuci se kaže da doza vakcine za decu ispod 12 godina bude trećina doze koju primaju deca starija od tog uzrasta i da se daje u dve doze u razmaku od dve sedmice.

Testiranja su obavljena na skoro 2.000 dece starosti od pet do 11 godina i pokazala su da je efikasnost vakcine u prevenciji simptomatskog Kovida 19 90,7 odsto 19 "iako bi prava stopa mogla biti između 67,7 odsto i 98,3 odsto", navodi se.

"Najčešći neželjeni efekti kod dece uzrasta od 5 do 11 godina su slični onima kod ljudi od 12 i više godina. Oni uključuju bol na mestu injekcije, umor, glavobolju, crvenilo i otok na mestu injekcije, bol u mišićima i jezu. Ovi efekti su obično blagi ili umereni i poboljšavaju se u roku od nekoliko dana od vakcinacije", kaže se na sajtu EMA.

Kaže se da je zaključak Komisije da su koristi od ove akcine "kod dece uzrasta od 5 do 11 godina veće od rizika, posebno kod onih sa stanjima koja povećavaju rizik od teškog Kovida 19".

"Bezbednost i efikasnost vakcine i kod dece i kod odraslih će se i dalje pažljivo pratiti jer se koristi u kampanjama vakcinacije u državama članicama EU kroz sistem farmakovigilance EU i tekuće i dodatne studije koje sprovode kompanija i evropske vlasti", stoji u tekstu odluke.

XS
SM
MD
LG