Linkovi

Broj mrtvih od Kovida 19 u svetu prešao pet miliona


Arhiva - Medicinsko osoblje transportuje telo pacijenta koji je preminuo od posledica Kovida 19, u Rivnu, Ukrajina, 22. oktobra 2021.
Arhiva - Medicinsko osoblje transportuje telo pacijenta koji je preminuo od posledica Kovida 19, u Rivnu, Ukrajina, 22. oktobra 2021.

Globalni broj smrtnih slučajeva od pandemije Kovida 19 dostigao je pet miliona, saopštio je resursni centru za koronavirus Univerziteta Džon Hopkins. Centar je rano u ponedeljak izvestio o prelasku mračne granice uz registroanih 5.000.425 smrtnih slučajeva u svetu od izbijanja Kovida.

Novi veliki "okrugli" broj smrtnih slučajeva dostignut je samo nekoliko meseci nakon što je, u junu, zabeleženo četiri miliona smrtnih slučajeva od bolesti koju izazvia koronavirus.

Prelazak granice brojeva događa se u trenutku dok se neke zemlje bore da daju makar jednu dozu vakcine svojim građanima, dok su druge zemlje počele da vakcinišu svoju populaciju dopunskim, buster dozama vakcina.

U otvorenom pismu apelujući na lidere zemalja G-20 koji se sastaju u Rimu, Svetska zdravstvena organizacija naglasila je disparitet u distribuciji vakcina između bogatih i zemalja sa niskim prihodima.

"Trenutni jaz u pravičnosti raspodele vakcina između bogatijih i zemalja sa niskim resursima pokazuje zanemarivanje života najsiromašnijih i najugroženijih na svetu", navodi se u saopštenju. "Na svakih 100 ljudi u zemljama sa visokim dohotkom date su 133 doze vakcine protiv Kovida 19, dok su u zemljama sa niskim prihodima date samo četiri doze na 100 ljudi".

U pismu SZO dalje se upozorava da je reagovanje potrebno za trajnu promenu u borbi protiv pandemije. "Nejednakost u vezi sa vakcinacijom svakog dana košta živote i nastavlja da dovodi sve u opasnost", navodi se u pismu.

"Istorija i nauka jasno pokazuju: koordinirana akcija sa pravičnim pristupom resursima javnog zdravlja jedini je način da se suočimo sa globalnom pošašću javnog zdravlja kao što je Kovid 19. Potreban nam je snažan, kolektivni pritisak da spasemo živote, smanjimo patnju i obezbedimo održiv globalni oporavak".

XS
SM
MD
LG