Linkovi

Australija ukinula restrikcije na međunarodna putovanja


Žena koja je doletela iz Los Anđelesa u zagrljaju svoje rođake na aerodromu u Sidneju, prvog dana od ukidanja kovid restrikcija na putovanja u Australiji (Foto: AP/Rick Rycroft)
Žena koja je doletela iz Los Anđelesa u zagrljaju svoje rođake na aerodromu u Sidneju, prvog dana od ukidanja kovid restrikcija na putovanja u Australiji (Foto: AP/Rick Rycroft)

Prvi put posle skoro 600 dana, Australijancima je dozvoljeno da putuju u inostranstvo bez ikakvih restrikcija u vezi sa kovidom 19. Prethodno im je bila neophodna dozvola vlade, koja je usvojila stroge mere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Posle više od 18 meseci, Australija ponovo uspostavlja veze sa svetom, dok se stopa vakcinisanih povećava. Na aerodromu u Sidneju bilo je mnogo suza radosnica pošto su sleteli prvi putnici iz inostranstva od ukidanja restrikcija.

Australijanci sada moglu slobodno da putuju van zemlje bez iakve zvanične dozvole, a oni koji se vraćaju u zemlju, u države Novi Južni Vels i Viktorija više ne moraju da budu u obaveznom karantinu.

Međutim, u ovoj fazi, kući mogu da se vrate samo potpuno vakcinisani australijski državljani, osobe sa dozvolom stalnog boravka i njihovi najbliži članovi porodice. Od 21. novembra u Australiju će bez obaveznog karantina moći da uđu potpuno vakcinisani državljani Singapura, ali nije jasno kada će to biti moguće za druge strance, kojima je ulaz u Australiju uglavnom zabranjen od marta 2020.

Hiljada Australijanaca ostale su van granica svoje zemlje tokom pandemije usled jedne od najstrožih graničnih kontrola uvedenih u svetu. Vlasti te zemlje ograničile su broj putnika kojima je dozvoljen povratak u zemlju zbog preopterećenosti, koju je izazvao obavezni karantin.

Aerodrom u Melburnu takođe se sprema za nastavak rada sa znatno većim brojem putnika. Izvršni direktor Lijel Strambi rekao je da je zatvranje granica tokom pandemije teško pogodilo osoblje.

“Mi nismo prestali da letimo, tako da smo zadržali taj neki ritam radai pobrinuli se da sve bude u dobrom stanju”, rekao je Strambi.

“Međutim, priroda svega što se dogodilo, zaustavljanje i ponovno pokretanje operacija je bilo baš teško. Pre svega za zaposlene na aerodromu. Obično bismo imali 20 hiljada radnika. Mislim da smo nekoliko puta bili na svega 500 ljudi. Tako da je bilo baš teško za te pojedince, posebno”.

Unutršanja granična kontrola ostaje na snazi u nekim delovima Australije. Stanovnici Sidneja ili Melburna, na primer, sada mogu slobodno da lete u Pariz, ali ne i u Pert na zapadu zemlje.

Putnici iz Novog Južnog Velsa ili Viktorije, država koje su bile centar epidemije delta varijante ove godine, mogu da uđu u Zapadnu Australiju samo sa dozvolom o izuzeću od pravila i moraju da budu potpuno vakicnisani. Zvaničnici države Kvinslend planirau da ublaže granične restrikcije 17. decembra.

Australija je tokom pandemije imala 170.000 slučajave zaraze koronavirusom, i 1.700 smrtnih ishoda (1%). Više od 77 procenata Autralijanaca kojima je dozvoljeno da prime vakcinu potpuno je vakcinisano.

XS
SM
MD
LG