Linkovi

Australija nudi prirodni gas Evropi usred rasta rusko-ukrajinskih tenzija


Arhiva - Tanker za prevoz prirodnog tečnog gasa, na terminalu za punjenje na severu zapadne Australije (AFP photo/ HO / Woodside Energy LTD)
Arhiva - Tanker za prevoz prirodnog tečnog gasa, na terminalu za punjenje na severu zapadne Australije (AFP photo/ HO / Woodside Energy LTD)

Australija je ponudila da obezbedi dodatne količine tečnog prirodnog gasa za Evropu, ukoliko Rusija odluči da prekine snabdevanje energentima dok tenzije oko Ukrajine rastu.

Uz rast tenzija između Rusije i Zapada, sve je veći strah da bi Moskva mogla da smanji količine ili potpuno zatvori isporuke gasa Evropi.

Evropskoj uniji već nedostaje gas nakon što su ublažavanje ograničenja Kovida 19 postavilo velike zahteve za iscrpljene zalihe. Oko trećine potrebnih zaliha gasa EU nabavlja iz Rusije i možda će joj trebati alternativni izvori jer strahovi od ruske invazije na Ukrajinu eskaliraju.

Australija je jedan od vodećih svetskih proizvođača tečnog prirodnog gasa (LNG) i spremna je da poveća svoj izvoz u evropske zemlje.

Ministar trgovine Dan Tehan rekao je u saopštenju u četvrtak da je Australija "spremna da podrži svoje prijatelje i saveznike u trenutnom izazovnom i složenom, geostrateškom okruženju".

Toni Vud, direktor programa za energetiku u Gratan institutu, australijskoj istraživačkoj organizaciji, rekao je za Australian brodkasting korp da je Australija u dobroj poziciji da pomogne.

"Australija, Sjedinjene Države i Katar zajedno isporučuju oko 50 odsto svetske količine brodovima isporučenog prirodnog gasa, dok je ono što Rusija obezbeđuje, očigledno, putem gasovoda", rekao je on. "Ali tu postoji određena fleksibilnost. Dakle, ono što se sada dešava je da oni traže da vide da li mogu da nabave zalihe sa drugog mesta. SAD pokušavaju da koordiniraju nešto od toga, a deo australijskog gasa je već korišćen da bi se dopunio problem u ovom trenutku, i, naravno, to bi moglo da se pogorša ako se situacija u Ukrajini pogorša".

Ruski izvoz gasa u Evropu uglavnom se pumpa kroz gasovode koji prolaze kroz Ukrajinu ili druge istočnoevropske zemlje. Moskva je insistirala da je ukrajinski sistem oronuo i optužila svog suseda za krađu gasa.

Analitičari kažu da bi Rusija mogla da koristi tenzije oko Ukrajine da promoviše svoj plan za novi gasovod do Nemačke koji zaobilazi Poljsku i Ukrajinu.

Australijska vlada je takođe pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu, pošto se ruske trupe okupljaju na granici i opasnost od invazije raste.

Vlada je procenila da u Ukrajini ima oko 1.400 Australijanaca. Ministarka spoljnih poslova Maris Pejn rekla je u utorak da je savet da se napusti "razborit korak opreza, jer bezbednosna situacija je nepredvidiva".

XS
SM
MD
LG