Linkovi

Putin preneo Vučiću da će "Srbija ove zime imati dovoljno gasa"


Predsednici Srbije i Rusije na sastanku u Moskvi
Predsednici Srbije i Rusije na sastanku u Moskvi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o energetskoj situaciji, saradnji oblasti privrede, odbrane i drugim pitanjima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, dvojica lidera su istakla spremnost za "dalju blisku saradnju Srbije i Rusije po čitavom spektru pitanja bilateralne, regionalne i međunarodne agende".

Predsednik Vučić i predsednik Putin su razmotrili energetsku situaciju u Evropi i svetu, piše u saopštenju. Putin je Vučiću, navodi se, "pružio uveravanja da će se Rusija držati dogovorenog i da će Srbija imati dovoljne količine gasa".

Dvojica predsednika razgovarala su i o aranžmanu koji bi Srbiji omogućio dodante količine gasa.

Krajem novembra, Vučić je u poseti Moskvi dogovorio sa Putinom da se postojeći ugovor o snabdevanju gasom produži za još šest meseci, te da i cena ostane ista - 270 dolara po kubiku. Pojedini eksperti su ukazali da Srbija plaća skuplje ruski gas od drugih zemalja, kao i da je zadržavanje stare cene u momentu kada je veća potražnja za gasom, Putinov potez podrške Vučiću pred izbore.

U saoštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da Vučić i Putin "očekuju skoro potpisivanje Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije", uz ocenu da su mogućnosti za privrednu saradnju mnogo veće od iskorišćenih.

Predsednik Srbije je Putinu "zahvalio na isporuci protivoklopnih raketa Kornet, ocenivši da su te rakete ruske proizvodnje najbolje na svetu i, kao takve, veliko pojačanje za kopnenu vojsku Srbije".

XS
SM
MD
LG