Linkovi

Gasovod "Snaga Sibira 2" mogao bi da dovede do nadmetanja Evrope i Kine oko ruskog gasa


Arhiva - Radnik "Gasproma" posmatra cevi gasovoda "Snaga Sibira" na pumpnoj stanici Atamanskaja, nedaleko od grada Svobodni na dalekom istoku zemlje, u regionu Amur, Rusija, 29. novembra 2019.
Arhiva - Radnik "Gasproma" posmatra cevi gasovoda "Snaga Sibira" na pumpnoj stanici Atamanskaja, nedaleko od grada Svobodni na dalekom istoku zemlje, u regionu Amur, Rusija, 29. novembra 2019.

Dok zima ujeda, Evropa se suočava sa nestašicom gasa. Zahlađenje se poklopilo sa manjim obimom izvoza gasa iz Rusije, što je dovelo do velikog skoka cena. Potrošači i kompanije širom kontinenta suočavaju se sa naglim povećanjem svojih računa, vlade se trude da ublaže situaciju, dok analitičari upozoravaju da bi uskoro stanje moglo da se pogorša.

Moskva planira da izgradi novi gasovod do Kine, koji bi Rusiji mogao dati moć da prodaje gas onome ko ponudi najveću ponudu, suprotstavljajući kineske i evropske potrošače jedni drugima.

Kineska ekonomija

Iz zaleđenih prostranstava Sibira, Rusija već šalje nešto prirodnog gasa u Kinu. Gasovod "Snaga Sibira 1" otvoren je 2019. godine i crpi gasna polja na dalekom istoku Rusije podstičući kinesku ekonomiju.

'Power of Siberia 2' Pipeline Could See Europe, China Compete for Russian Gas
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Evropa je i dalje najveći ruski kupac, uvozi oko 200 milijardi kubnih metara gasa svake godine – oko 30 odsto snabdevanja kontinenta. Poređenja radi, Kina godišnje kupuje oko 38 milijardi kubnih metara.

"Snaga Sibira 1 koristi gas koji nije povezan sa nalazištima koja mogu da snabdevaju evropsko tržište. Dakle, nije u pitanju, bar u ovom trenutku, da se taj gas iz Rusije ide u Kinu oduzima od gasa koji bi mogao da ode u Evropu", objašnjava Tom Maržek-Manser, šef analitike za gas u kompaniji za energetske podatke Independent Commoditi Intelligence Services (ICIS).'Snaga

"Snaga Sibira 2"

To bi se uskoro moglo promeniti. Moskva i Peking su blizu dogovora o drugom gasovodu – "Snaga Sibira 2" – koji bi udvostručio izvoz gasa iz Rusije u Kinu, prelazeći kroz Mongoliju i u industrijske regione željne energije u blizini Pekinga.

Ono što je najvažnije, to bi takođe spojilo rusku unutrašnju gasnu mrežu, povezujući Kinu sa istim gasnim poljima na ruskom poluostrvu Jamal koja snabdevaju Evropu.

"To zaista daje Gaspromu – kao tom velikom izvozniku – mogućnost da preusmerava gas sa jednog tržišta na drugo", rekao je Maržek-Manser za Glas Amerike.

To bi Rusiji moglo dati značajnu polugu, kaže Filip Medunić, koji vodi Radnu grupu za jačanje Evrope protiv ekonomske prinude pri Evropskom savetu za spoljne odnose.

"Tehnički, teško je reći da li će sistem cena biti dizajniran na način da postoji mogućnost prodaje ponuđaču koji najviše ponudi, ali mislim da Rusija definitivno gleda u tom pravcu, da bude u stanju da iskoristi to kao polugu – barem retorički – u narednoj deceniji", rekao je Medunić za Glas Amerike.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2, koji direktno povezuje Rusiju sa Nemačkom, završena je prošle godine. Sertifikacija gasovoda je trenutno suspendovana zbog tenzija između Zapada i Moskve.

"Da li će to doneti promene? Verovatno neće", rekao je Maržec-Manser. "Realnost je da kada Severni tok 2 počne da radi komercijalno – a trenutno ne radi, spreman je, operativan je, ali nije u funciji – samo će preusmeriti gas koji već teče drugim rutama".

Sankcije

Poslednjih meseci Rusija je grupisala više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom. Zapad je zapretio sankcijama ako Rusija izvrši invaziju, uključujući i udar na njen energetski sektor.

Postoje i drugi podsticaji za Moskvu da pronađe nove kupce za svoj gas, kaže Maržec-Manser. "Stremljenja Evropske unije, posebno u smislu dekarbonizacije, je da će gas imati sve manju ulogu u srednjoročnom i dugoročnom periodu", rekao je on.

Olimpijske igre

Ali kretanje na novom kineskom tržištu Moskvi neće biti lako, kaže Medunić.

"Kina je dobro poznata po tome što koristi svoj politički, ekonomski, takođe i vojni položaj i težinu i da je težak partner u pregovorima. I ona takođe navodno sebe smatra velikim hegemonom ovde, a Rusiju mlađim partnerom", rekao je Medunić.

Postoje spekulacije da bi sporazum o gasovodu "Snaga Sibira 2" mogao biti potpisan tokom Zimskih olimpijskih igara sledećeg meseca u Pekingu, obezbeđujući diplomatsku pobedu za obe strane. Međutim, ni Moskva, ni Peking još nisu potvrdili da će sporazum biti potpisan.

XS
SM
MD
LG