Linkovi

Pukao gasovod u Bugarskoj, problemi sa snabdevanjem u Srbiji


Arhiva - Merač pritiska gasa na gasovodu kroz Ukrajinu, 1. januara 2009.
Arhiva - Merač pritiska gasa na gasovodu kroz Ukrajinu, 1. januara 2009.

Snabdevanje Srbije i Mađarske ruskim gasom prekiuto je u ponedeljak zbog havarijskog pucanja gasovoda u Bugarskoj. Vlasti u Srbiji naložile su interventni uvoz gasa iz Mađarske.

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je zaustavio transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku rano u ponedeljak nakon pucanja gasovoda u gasnoj mreži u blizini severoistočnog sela Vetrino, javio je Rojters.

Nesreća, koja je prijavljena u 3 sata ujutru po lokalnom vremenu, zaustavila je i dotok gasa ka Rumuniji, ali je on delimično obnovljeni posle 8 sati ujutru po lokalnom vremenu.

Kompanija je u saopštenju navela da je nastala samo materijalna šteta od pucanja i da su timovi već na licu mesta i da rade na popravci gasovoda.

Regionalna televizija N1 javila je da Javno preduzeće "Srbijagas" interventno uvezao pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske. Direktor tog preduzeća Dušan Bajatović izjavio je da se očekuje da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gasa u Srbiji.

Bez daljinskog grejanja i tople vode zbog havarije ostali su stanovnici Novog Sada, a probleme u snabdevanju osetili su i građani susedne Bosne i Hercegovine, sapštila je tamošnja energetska kompanija Energoinvest.

XS
SM
MD
LG