Linkovi

SAD i energetske kompanije razmatraju snabdevanje Evrope u slučaju ruske invazije


ARHIVA - Radnik odvrće ventil na gasovodu u istočnoj Ukrajini (Foto: AP/Pavlo Palamarchuk)
ARHIVA - Radnik odvrće ventil na gasovodu u istočnoj Ukrajini (Foto: AP/Pavlo Palamarchuk)

Sjedinjene Države razgovaraju sa vodećim zemljama po proizvodnji energije i energetskim kompanijama širom sveta o potencijalnom snabdevanju evropskih zemalja u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, saopštili su u utorak neimenovani zvaničnici administracije predsednika Džoa Bajdena, a prenosi agencija Rojters.

Tokom brifinga sa novinarima, zvaničnici nisu naveli imena zemalja ili kompanija sa kojima Vašington razgovara da bi se osiguralo neometano snabdevanje Evrope energentima do kraja zime, ali su naveli da je reč o širokom spektru snabdevača, između ostalog i prirodnog tečnog gasa (LNG).

Rojters je ranije ovog meseca izvestio o tome da se radi na planovima za snabdevanje Evrope prirodnim gasom u slučaju da zbog konflikta Rusije i Ukrajine budu poremećene ruske isporuke.

"Radimo na tome da pronađemo dodatne količine prirodnog gasa, koji nije iz Rusije, u raznim delovima sveta: od severne Afrike i Bliskog istoka do Azije i Sjedinjenih Država. U skladu sa tim, razgovaramo sa vodećim proizvođačima prirodnog gasa širom sveta da bi utvrdili njihove kapacitete i sppremnost da privremeno povećaju proizvodnju i da te količine izdvoje za evropske kupce", rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije.

Plan Bele kuće komplikuje to što svetski proizvođači prirodnog tečnog gasa već proizvode koliko mogu. Pojedine kompanije su saopštile zvaničnicima američke vlade da su globalne zalihe gasa male i da nema dovoljno da bi se nadomestile velike količine iz Rusije.

Trećina zaliha gasa u Evropskoj uniji dolazi iz Rusije i bilo kakav poremećaj u snabdevanju bi pogoršao postojeću energetsku krizu izazvanu nestašicama. Rekordne cene energenata dovele su i da skupljih računa za potrošače i protesta u pojedinim zemljama.

Rusija je prema procenama rasporedila 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, koju je okružila sa severa, istoka i juga, zbog čega Zapad strahuje da se Moskva priprema za novi vojni napad posle aneksije Krima 2014. godine.

Ruska vlada demantuje optužbe da planira invaziju i navodi reakciju zapadnih zemalja kao dokaz da Rusija nije odgovorna za agresiju, već da je meta.

XS
SM
MD
LG