Linkovi

Svedoci: U vladinom vazdušnom udaru u Avganistanu ubijeno najmanje 24


Obrlast Kunduz u Avganistanu

U Avganistanu su u nedelju rođaci žrtava i svedoci rekli Asošijeted presu da je u vazdušnom udaru vladinih snaga u severnom delu zemlje ubijeno najmanje 24 ljudi, uključujući i decu, a da je ranjeno šestoro ljudi.

Dvojica svedoka koje je kontktirao AP rekli su da su najvećim delom ubijeni u vazdušnom udaru u subotu, koji se dogodio u selu Sajed Ramazan u pokrajini Kunduz, bili civili.

"Ovo je opna bombe", rekao je Kan Muhamed, rođak žrtava, pokazujući ostatke upotrebljene municije. "Sedmoro dece je bilo u uglu kuće kada je bomba bačena".

Seljani su rekli da je prvi vazdušni udar ciljao kuću koja pripada talibanskom borcu.

"Ukoliko želite da napravite mir, zašto bacate bombe", upitao je Mozafer Kan, rođak žrtava. "Zbog jednog talibana oni su ubili 20 ljudi".

Vazdušni udari dogodili su se u vreme kada se vlada i talibanski pregovarači sastaju po prvi put u Kataru kako bi okončali decenijama dug rat i konflikt u Avganistanu i dogovorili budućnost zemlje.

Avganistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ubilo 30 talibanskih boraca i da je u toku istraga povodom navoda da su među ubijenima i civili.

Selo Sajed Ramazan nalazi se u oblasti Kanabad, koja je pod kontrolom talibana.

Portparol te grupe osudio je vazdušne udare i rekao da talibani nisu izvodili nikakve vojne operacije u oblasti u trenutku napada.

Ujedinjene nacije strogo osuđuju obe strane u avganistanskom konfliktu zbog ubijanja civila.

XS
SM
MD
LG