Linkovi

Darku Šariću određen kućni pritvor


ARHIVA: Darko Šarić tokom sudskog procesa po optužbi za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike (REUTERS/Djordje Kojadinovic)
ARHIVA: Darko Šarić tokom sudskog procesa po optužbi za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike (REUTERS/Djordje Kojadinovic)

Darku Šariću, novembra 2020. osuđenom na 15 godina zatvora za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike, ukinut je pritvor i određena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor – objavio je Apelacioni sud u Beogradu.

Osim Šarića, za isto krivično delo osuđeni su Goran Soković (15 godina zatvora) i Željko Vujanović (14 godina zatvora). Obojica su u presudi Višeg suda u Beogradu okvalifikovani kao organizatori Šarićeve kriminalne grupe.

Vrhovni kasacioni sud Srbije je jula 2021. ukinuo pravosnažnu presudu kojom su Darko Šarić i njegova grupa osuđeni za to krivično delo. Ta sudska institucija odlučila je da Apelacionom sudu u Beogradu vrarti da ponovo odlučuje o predmetu u kojem je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora.

Takođe, Šarić je jula 2020. prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora za krivično delo pranje novca.

"Ispitujući dalju potrebu trajanja pritvora prema okrivljenima Darku Šariću, Nebojši Sretenoviću, Petru Obradoviću i Željku Vujanoviću, Apelacioni sud je našao da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali, pa je pritvor ukinut i određena je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor", ukazano je u obrazloženju te sudske institucije.

Ta pravosudna institucija navela je da su osobite okolnosti zbog kojih su optuženi bili u pritvoru izgubile na intenzitetu tokom vremena i pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Stekli su se uslovi da se odredi blaža mera - zabrana napuštanja stana u kome će okrivljeni boraviti, a radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor”, ukazuje u obrazloženju Apelacioni sud.

Kako se navodi, Šarić je bio u pritvoru jer je postojala mogućnost da pobegne i skriva se od državnih organa Srbije, ali po nalazu Apelacionog suda, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora, već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole se primenjuje elektronski nadzor.

Dodaje se da je posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu odlučilo da otvori pretres pred drugostepenim sudom radi potpunog utvrđivanja činjenica u vezi sa izvršenjem krivičnih dela koja se Šarićevoj grupi stavljaju na teret i pretres je zakazan od 28. februara do 11. marta 2022. godine.

Presuda grupi Darka Šarića za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike doneta je nakon ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda, koji je prethodnu presudu Šariću od 20 godina zatvora oborio zbog nejasno napisane optužnice i naložio novo suđenje.

Trojica optuženih u tom postupku dobili su status svedoka saradnika i određene su im kazne od 5 do 10 meseci zatvora, dok su preostali optuženi, njih ukupno 18, osuđeni na kazne od 10 do 13 godina zatvora.

Za Darkom Šarićem međunarodna poternica raspisana je januara 2010. U aprilu iste godine je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu protiv njega i njegove grupe.

Suđenje je počelo 2012. godine, a Šariću se sudilo u odsustvu, jer se nalazio u bekstvu. Uhapšen je marta 2014.

XS
SM
MD
LG