Linkovi

Haradinaj putuje u Hag


Ramuš Haradinaj, odlazeći kosovski premijer, na prišinskom aerodromu uoči puta u Hag
Ramuš Haradinaj, odlazeći kosovski premijer, na prišinskom aerodromu uoči puta u Hag

Ramuš Haradinaj, odlazeći kosovski premijer, trebalo bi u sredu u svojstvu osumnjičenog da se pojavi u Hagu pred Specijalnim tužilaštvom Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

"Kao Ramuš Haradinaj, građanin Republike Kosovo, odazivam se pozivu Specijalnog suda u Hagu. Kosovo je napredovalo na putu evro-atlantskih intergracija. Snažnije je nego ikad. Spremno je da se nosi sa Srbijom sve do postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje u okviru postojećih granica. Ulaz na tržište dozvoljavamo samo uz priznanje", napisao je odlazeći premijer Kosova na društvenoj mreži Fejsbuk.

Njegovo putovanje u Holandiju bilo je odloženo nekoliko časova zbog kašnjenja aviokompanije Austrian Erlajns, objavila je Kancelarija za javnu komunikaciju premijera Kosova.

"Želimo da vas obavestimo da je let kojim putuje premijer Republike Kosova Ramušom Haradinaju Hag, odložen na nekoliko sati, zbog kašnjenja aviokompanije Austrian Airlines", navodi se u saopštenju.

Prethodno, Haradinaj je u ponedeljak o svojoj neopozivoj ostavci obavestio predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija.

U toj svojoj objavi naveo je da će do izbora nove kosovske Vlade nastaviti da vrši obaveze koje mu pripadaju po kosovskom Ustavu - odnosno obavljati funkciju premijera u ostavci.

U procesima koji su po optužbama za ratne zločine protiv njega vođeni pred Haškim tribunalom (2008. i 2012.) - dva puta je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Procese su, između ostalog, obeležile promene iskaza svedoka, odustajanje od svedočenja i nerazjašnjene smrti nekih od njih.

​Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine počinjene na Kosovu čije je sedište u Hagu, na upit albanskog servisa Glasa Amerike poslato prošlog petka, nije želelo da govori o detaljima koji se odnose na Haradinajevo ispitivanje.

XS
SM
MD
LG