Linkovi

Stanišić i Simatović prvostepeno osuđeni na po dvanaest godina zatvora


Jovica Stanišić i Franko Simatović tokom izrcanja presude (Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw)
Jovica Stanišić i Franko Simatović tokom izrcanja presude (Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši zvaničnici Državne bezbednosti (DB) Srbije prvostepeno su osuđeni na po dvanaest godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prvostepenu presudu Stanišiću i Simatoviću izreklo je sudsko veće kojim je predsedavao predsedava Barton Hol, a čine ga sudije Džozef Masanče i Seon Ki Park.

Tužioci i odbrana imaju pravo žalbe na presudu.

Predsedavajući sudija Hol je tokom izricanja presude ukazao da su Stanišić i Simatović krivi za podržavanje i pomaganje krivičnih dela ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini.

"Sud je utvrdio da Stanišić i Simatović nisu krivi za planiranje i naređivanje bilo kog drugog krivičnog dela iz optužnice. Obojica su znali za kampanju progona, ubistava i deportacije nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu obuhvaćenom optužnicom - 1991-1995, ali nisu bili deo udruženog zločinačkog poduhvata. Pretresno veće nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović delili nameru udruženog zločinačkog poduhvata", navodi se u presudi koju je prezentovao sudija Hol.

Prema njegovim rečima, vreme koje su proveli u pritvoru tokom prvog postupka i u toku ponovljenog suđenja biće im uračunato u zatvorsku kaznu koja im je izrečena.

Takođe, prvostepeno osuđeni nekadašnji zvaničnici tajne policije Srbije ostaće u pritvoru dok ne bude bilo određena lokacija na kojoj će služiti kaznu, rekao je sudija Hol.

On je tokom izlaganja ukazao da je pretresno veće konstatovalo da su ubistva i prisilna premeštanja vršena sa namerom diskriminacije i da zbog toga ispunjavaju kriterijume krivičnog dela progona i zločina protiv čovečnosti.

"Pretresno veće smatra da sistemski obrazac krivičnih dela koje su srpske snage izvršile protiv nesrpskih civila predstavlja najuverljiviji dokaz za postojanje zajedničke zločinačke svrhe. Pretresno veće uvereno je da je bar od avgusta 1991. postojao udruženi zločinački poduhvat, sa svrhom da se većina nesrpskog stanovništva prisilno i trajno ukloni sa određenih područja", naveo je sudija Hol.

Prema njegovim rečima tu svrhu delili su vojni, politički i policijski rukovodioci Srbije, kao i autonomnih oblasti Krajine, Baranje i Slavonije i Zapadnog Srema i teritorije sa većinskim srpskim stanovništvom unutar BiH.

"Konstatovano je da su obojica optuženih u prvoj polovini 1991. na teritoriji Krajine bili uključeni u neku vrstu pomoći lokalnim bezbednosnim strukturama, uključujući i u obučavanju policajaca, teritorijalne odbrane i drugih snaga u Golubiću i Kninskoj krajini", rekao je sudija Hol - dodajući da tužilaštvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala pre avgusta 1991. godina.

"Shodno tome, pretresno veće se nije uverilo da su optuženi takvim postupanjem doprineli ostvarivanju zajedničke zločinačke svrhe, a sličan zaključak je donesen i u vezi sa područjima Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema", konstatovao je predsedavajući pretresnim većem sudija Barton Hol

Bivši zvaničnici tajne policije Srbije prisustvovali su izricanju presude.

Suđenje Slobodanu Miloševiću

Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije, sudilo se pred Haškim sudom po optužbama za zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, kao i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Sudski proces protiv njega počeo je februara 2002. godine. Milošević je preminuo marta 2006. u pritvoru Tribunala - usled čega su sudije istog meseca proces protiv njega proglasile završenim.

Doživotni zatvor ili oslobađanje?

Tužioci su tvrdili da su dokazali njihovu krivicu za zločine za koje su optuženi – tražeći kaznu doživotnog zavora, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces u kom se, prema navodima optužnice, utvrđivalo da li su zvaničnici Srbije učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je predvodio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević - čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata sa delova teritorija BiH i Hrvatske.

U prethodnom postupku prvostepenom presudom krivice su oslobođeni 2013. godine. Ona je, međutim, ukinuta u decembru 2015. kada je naloženo ponovno suđenje koje je počelo 2017.

Jovica Stanišić i Franko Simatović uhapšeni su marta 2003. godine i prebačeni u pritvor Haškog tribunala.

Od tada ih je sud, više puta tokom procesa, puštao na privremenu slobodu.

Postupak i suđenje protiv njih ukupno traje osamnaest godina.

XS
SM
MD
LG