Linkovi

Žanić: U Srbiji se negiraju zločini i glorifikuju osuđeni ratni zločinci


Sa predstavljanja izveštaja Fonda za humanitarno pravo (Foto: video grab)
Sa predstavljanja izveštaja Fonda za humanitarno pravo (Foto: video grab)

U proteklih šest meseci u Srbiji je pokrenuta samo jedna istraga i podignute četiri optužnice protiv četiri osobe za ratne zločine - pokazuje poslednji izveštaja Fonda za humanitarno pravo o sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Urednica izveštaja Ivana Žanić ocenila je da nema napretka u procesuiranju ratnih zločina, a na današnjoj konferenciji za medije ona je navela i da sadašnja politička elita ne prihvata da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid, već relativizuje zločin i umanjuje njegov značaj:

"Sada već skoro na dnevnom nivou mi svedočimo o tome da se negiraju sudski utvrđene činjenice, odnosno činjenice koje su utvrđene pred haškim tribunalom. Ali takođe i da se glorifikuju, slave i heroizuju osuđeni ratni zločinci", rekla je Žanić.

On je podsetila da je obaveza je Srbije da sarađuje sa Hagom i ocenila da je neprihvatljiva tvrdnja ministarke pravde Nele Kuburović na sednici Saveta bezbednosti UN da nije fer što se evropske integracije Srbije uslovljavaju saradnjom Beograda sa haškim Mehanizmom za međunarodne sudove za ratne zločine.

"Isto tako, stav ministarke Kuburović da smo mi jedina država na svetu koja je isporučila sve visoke političke, vojne i policijske zvaničnike haškom tribunalu i da je time prestala naša obaveza nije tačan. Jer ona pokazuje fundamentalno nepoznavanje rada haškog tribunala - tribunal nije mogao da procesuira sve - on je procesuirao najodgovornije", objasnila je Žanić.

U protklih šest meseci u Srbiji su održana suđenja za ratne zločine u 23 predmeta i donete četiri presude. Održana su ukupno 54 dana suđenja, a pretresi su bili 19 puta odloženi, navodi se u izveštaju.

Žanić je ocenila da je regionalna saradnja tužilaštava za ratne zločine nedovoljno unapređena, mada je od usvajanja Nacionalne strategije, od 21 optužnice, koje je podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, čak 18 ustupljeno iz Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG