Linkovi

Stanišiću i Simatoviću izricanje prvostepene presude 30. juna


ARHIVA - Jovica Stanišić i Franko Simatović na početku ponovljenog suđenja juna 2017. (Foto: Reuters/Michael Kooren)
ARHIVA - Jovica Stanišić i Franko Simatović na početku ponovljenog suđenja juna 2017. (Foto: Reuters/Michael Kooren)

Bivšim zvaničnicima Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću 30. juna biće izrečena prvostepena presuda u ponovljenom postupku koji se protiv njih vodi po optužbama za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, objavio je Mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu.

Optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tokom iznošenja završnih reči tužioci su tvrdili da su dokazali njihovu krivicu za zločine za koje su optuženi, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces u kom se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

U prethodnom postupku prvostepenom presudom krivice su oslobođeni 2013. godine. Ona je, međutim, ukinuta u decembru 2015. kada je naloženo ponovno suđenje.

Optuženi Stanišić i Simatović ne prisustvuju raspravi zato što su na privremenoj slobodi u Srbiji. Uhapšeni su u martu 2003. godine i prebačeni u pritvor Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG