Linkovi

Haški tribunal i formalno okončao četvorogodišnji sudski proces Slobodanu Miloševiću


Haški tribunal formalno je jutros proglasio završenim četvorogodišnje suđenje Slobodanu Miloševiću, koji je umro u subotu, 11. marta, u zatvorskoj ćeliji u Scheveningenu.

Obustavu postupka objavio je predsjedavajući Sudskog vijeća Patrik Robinson, u Sudnici br. 1 Haškog tribunala, u kojoj je Miloševiću suđeno od 12. febrauara 2002. godine.

"Žalimo zbog smrti optuženog. Žalimo i zbog toga što su tom smrću sve zainteresovane strane uz ovom procesu ostale uskraćene za presudu po optužnici", kazao je sudija Robinson.

Milošević je bio optužen za za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Marko Milošević preuzeo očevo tijelo

Marko Milošević preuzeo je očevo tijelo sa Holandskog instituta za sudsku medicinu. Ono je potom prebačeno do amsterdamskog aerodroma, gdje će prenoćiti i odakle će biti upućeno u mjesto sahrane.

Istovremeno je šef ekipe ruskih ljekara, koja je pregledala materijal sa obdukcije Miloševićevog tijela, Leo Bokerija, rekao da je "apsolutno zadovoljan" radom holandskih patologa. "Saglasni smo sa preliminarnom dijagnozom da je došlo do infarkta, koji je doveo do smrti ", kazao je ruski patolog Prvom kanalu ruske državne televizije, navodeći da je "ispitivanje sprovedeno na veoma visokom nivou", da je ruskoj ekipi pokazan detaljan "video zapis i ogroman broj slajdova i tabela" uradjenih za vrijeme obdukcije i da su na taj način ruski patolozi dobili "odgovore na sva pitanja koja u ih interesovala”.

Prihvaćeno jamstvo da se Mijana Marković ne privodi

Okružni sud u Beogradu u utorak je prihvatio jamstvo od 15 hiljada eura da Mirjana Marković ne bude privedena po rješenju o određivanju pritvora i raspisanoj potjernici. što otvara mogućnost da se predsjednica JUL-a vrati u Srbiju da bi prisustvovala sahrani svog supruga. Optužnica protiv Mirjane Marković ostaje na snazi. Optužena je za nezakonito posredovanje u dodjeljivanju stana dadilji svog unuka i za njom je raspisana Interpolova potjernica, jer se nije pojavljivala na suđenju.

Miloševićeva porodica ovlastila je, u međuvremenu, potpredsednika SPS-a Milorada Vučelića da organizuje sahranu. Navedeno je da je Vučelić dugogodišnji prijatelj i saradnik preminulog Miloševića.

Vučelić je u utorak uveče najavio da će Milošević ipak biti sahranjen u Beogradu, [to je kasnije iz haga potvrdio i Marko Milošević.

Tijelo njegovog oca će, po riječima Milorada Vučelićam, u srijedu u 13.00 sati krenuti redovnom linijom "JAT-a" iz Amsetrdama ka Beogradu, gdje će ga dočekati odbor za doček koji će formirati SPS.

Vučelić je izrazio očekivanje da će se porodica Milošević sjutra okupiti u Beogradu i da su se za to stekli uslovi.

Saučešće patrijarha SPC

Srpski patrijarh Pavle uputio je saučešće porodici bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, i ujedno izjavio da Srpska pravoslavna crkva očekuje od državnih organa i čitavog naroda da budu na “visini svoje odgovornosti”.

Patrijarh u svom saopštenju navodi da je “smrt svetinja” i da svako ima neotudjivo pravo na grob i dostojnu sahranu.

Kako je rečeno, takvo pravo “pogotovo imaju ljudi koji su kao Slobodan Milošević obeležili svoje vreme i sudbinska dogadjanja u životu kako srpskog tako i drugih naroda ove mutne epohe”.

Ruska duma za ukidanje Tribunala u Hagu

Ruska Državna Duma namjerava da u srijedu usvoji dokument u kome će se založiti za ukidanje Haškog tribunala.

Predsjednik Dume, Boris Grizlov, izjavio je novinarima da je suština tog dokumenta, povezanog sa smrću bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, "nesvrsishodnost daljeg postojanja" tribunala.

Di Karlo: Međunarodna zajednica očekuje da Srbija izruči sve optuženike

Smrt bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije i optuženog za ratne zločine Slobodana Miloševića trebalo bi u Srbiji da izazove katarzu, izjavila je u intervjuu bečkom listu Kurir Rozmari Di Karlo /Rosemary Di Carlo/, pomoćnik zamjenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Visoka zvaničnica Stejt dipartmenta zadužena za Balkan ponovila je, međutim, da Sjedinjene države podržavaju uslove i kalendarske rokovi koje je međunarodna zajednica ostavila Srbiji da riješi pitanje pune saradnje sa Haškim tribunalom.

“Međunarodna zajednica očekuje izručenje Haškom tribunalu svih opuženih”, kazala je Di Karlo.

Portparol Stejt Dipartmenta Tom Kejsi rekao je na konferenciji za novinare da nema saznanja "ni o kakvim državnim aranžmanima niti ikakvom američkom učešću" na Miloševićevoj.

Kejsi je rekao i da ne vjeruje da će zbog smrti Slobodana Miloševića doći do odlaganja druge runde pregovora o statusu Kosova, koja je zakazana za 17. mart u Beču.

XS
SM
MD
LG